Češi se chystají k moři: Poptávka po opalovací kosmetice roste

Praha - Zájem Čechů o dovolené u moře se odráží také v růstu poptávky po opalovací kosmetice. Její spotřeba loni meziročně vzrostla o 18 procent a tržby stouply o 16 procent na 306 milionů korun. Vyplývá to z údajů výzkumné a analytické společnosti Nielsen.

Za posledních 12 měsíců se prodalo více než 2,85 milionu kusů opalovacíkosmetiky, která zahrnuje přípravky na opalování, po opalování i samoopalovací produkty.

Nejvíce lidé kupují opalovací kosmetiku v červnu. V tento měsíc se prodá až třetina opalovacích krémů. Poptávka ale roste i v listopadu a prosinci. Před třemi lety tvořila spotřeba během těchto dvou měsíců dvě procenta z celoroční spotřeby, před dvěma lety to bylo 4,6 procenta a loni 6,4 procenta. "Svědčí to o tom, že i podzimní a zimní zájezdy do exotických, slunečných krajin si získávají u českých turistů stále větší oblibu," uvedla Mária Hukelová ze společnosti Nielsen.

Nejvíc preferovaný ochranný faktor v produktech na opalování je faktor 30, následují faktory 20 a 50. "A právě třetí nejprodávanější faktor 50 stejně jako i faktor 50+ dokázaly jako jediné skupiny v rámci přípravků na opalování meziročně růst až dvojciferně," dodala Hukelová.

Nejvíce lidí kupuje opalovací krémy v drogériích, jde skoro o polovinu všech nákupů. Na druhém místě jsou hypermarkety a supermarkety.

Cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní, zájem Čechů o cestování do ciziny je veliký. Po zatím nejlepších předprodejích zájezdů na počátku roku zbývá k prodeji přibližně 40 procent nabídky zahraničních zájezdů. Kapacity na první polovinu července jsou téměř vyprodané. Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená Opalovací krémy češi Ekonomika

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy