ÚS odmítl stížnost firmy Zdeněk - Sun, definitivně prohrála boj o licenci

Brno - Společnost Zdeněk - Sun definitivně prohrála boj o licenci solární elektrárny v Chomutově, Ústavní soud (ÚS) její stížnost zamítl. Do rozhodnutí ÚS ještě mohla elektrárna vyrábět energii díky přiznanému odkladnému účinku.

Podle rozsudku Krajského soudu v Brně z předloňského února elektrárny Saša - Sun a Zdeněk - Sun v Chomutově obdržely původní licence neoprávněně, revize nebyly v pořádku. Majitelé, bratři Zemkovi, tak získali právo na výhodnou výkupní cenu elektřiny, která se týkala elektráren s licencí udělenou do konce roku 2010.

Zemkovi dostali nepodmíněné tresty vězení, před soudem stanula také tehdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Odvolací Vrchní soud v Olomouci ji zprostil obžaloby, případ ještě přezkoumá Nejvyšší soud.

Zatímco trestní soudy se zabývaly zodpovědností konkrétních lidí, ve správním soudnictví se řešila platnost licence. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman správními žalobami napadl celkem 22 problematických licencí fotovoltaických elektráren ze sklonku roku 2010. V případě Zdeněk - Sun dosáhl úspěchu, Krajský soud v Brně rozhodl o odejmutí licence, což později potvrdil i Nejvyšší správní soud.

"Je-li zpráva o provedené revizi nepravdivá, nemůže být způsobilým podkladem pro uložení licence," rozhodl Nejvyšší správní soud. V ústavní stížnosti firma Zdeněk - Sun zpochybnila postup nejvyššího státního zástupce, který prý dostatečně neodůvodnil závažný veřejný zájem k podání žaloby. Firma kritizovala také právní hodnocení revizních zpráv a pozdějších expertíz a poukazovala na svou dobrou víru v platnost licence.

Ústavní soud nezjistil žádné porušení ústavně garantovaných práv firmy. Nezákonnost rozhodnutí o licenci prý způsobila především firma sama svým protiprávním jednáním. 

Související

soudy

Ústavní soud odmítl stížnosti bratrů Zemkových, nepodmíněné tresty platí

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnosti bratrů Zemkových, potvrdil tak nepodmíněné tresty v kauze chomutovských solárních elektráren. Zároveň soud odmítl stížnosti čtyř dalších aktérů kauzy. Kromě Alexandra a Zdeňka Zemkových se na soud obrátili Vladimír Čimpera, Jaroslav Krym, Karel Šupina a Jan Hudeček. ČTK to zjistila z databáze soudu. Z výroku ÚS vyplývá, že oba Zemkové jsou ve výkonu trestu.
soudy

Ústavní soud dostal šest stížností v kauze bratrů Zemkových, projedná je naráz

Ústavní soud (ÚS) obdržel v kauze chomutovských solárních elektráren bratrů Zemkových stížnosti všech šesti odsouzených. Sloučil je k projednání v jednom spojeném řízení. Soudkyní zpravodajkou se nově stala Kateřina Šimáčková, zjistila ČTK z usnesení v soudní databázi. Stížnosti podali Alexandr a Zdeněk Zemkovi, Vladimír Čimpera, Jaroslav Krym, Karel Šupina i Jan Hudeček.

Více souvisejících

Zdeněk Zemek (podnikatel) solární energie elektrárny Ústavní soud ČR Energetika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy