Zisk České spořitelny stoupl. Daří se i Erste Group, překonala očekávání analytiků

Praha/Vídeň - České spořitelně (ČS) vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy Kč. Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která mimo jiné ovládá ČS, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur (téměř 20 miliard Kč).

Na růstu čistého zisku ČS se spolu s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek. Meziročně vyšší byl i provozní zisk, stoupl o 0,9 procenta na 9,5 miliardy korun. V pololetí stoupl čistý úrokový výnos o 6,5 procenta na 13,1 miliardy korun. Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 26,7 procenta na jednu miliardu korun. 

"I ve druhém čtvrtletí jsme dokázali udržet vysoké tempo růstu úvěrů, ať se jedná o hypotéky pro domácnosti nebo úvěry korporátnímu sektoru. Výborné obchodní výsledky se projevily i v nárůstu provozních výnosů," komentoval čísla předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Celkové provozní výnosy se zvýšily o 1,2 procenta na 18,6 miliardy korun. Celkové provozní náklady, přestože se inflace v Česku zvyšuje, vzrostly pod její úrovní o 1,5 procenta na 9,2 miliardy korun, a to kvůli rostoucím personálním nákladům.

Hrubý objem klientských úvěrů očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 10,4 procenta na 683,7 miliardy korun. Česká spořitelna je největší bankou v ČR podle počtu klientů, ke konci června jich měla 4,64 milionu. 

"Výsledky České spořitelny ukazují velmi dobrý stav českého finančního sektoru. Dá se očekávat, že i další banky vykážou nárůst zisků. Tahounem ziskovosti ČS jsou stále rostoucí objemy poskytnutých úvěrů, což není vzhledem k ekonomickému rozmachu překvapující," řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Velmi dobrou zprávou je podle něho další pokles objemu nesplácených úvěrů. Klienty banky určitě potěšilo další snížení poplatků zejména v oblasti platebních transakcí, dodal.

Erste Group Bank zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur (téměř 20 miliard Kč). V samotném druhém čtvrtletí zisk meziročně vzrostl o 21 procent na 438,2 milionu eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 393 milionů eur. Hospodářské výsledky podniku podpořily vyšší příjmy z platebních služeb, správy majetku a poskytování úvěrů.

"S těmito velmi potěšitelnými pololetními výsledky jsme na nejlepší cestě k dosažení cílů pro rok 2018," uvedl předseda představenstva Erste Group Andreas Treichl.

Analytik Fio Banky Michal Křikava výsledky hodnotí pozitivně. "Čistý zisk zejména vlivem nižších nákladů na riziko a nižší efektivní daňové sazby výrazně předčil naše i tržní odhady," uvedl. 

Související

Více souvisejících

Česká spořitelna Erste Group Bank Ekonomika banky

Aktuálně se děje

před 17 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy