Valná hromada ČEZ bude bouřlivá. Poprvé ji svolal minoritní akcionář a je hodně naštvaný

Tématem valné hromady ČEZ, která se uskuteční v pátek 30. listopadu z podnětu minoritních akcionářů sdružených kolem kritika současného vedení firmy Michala Šnobra, bude mimo jiné strategie firmy nebo opční program, který mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. V obou záležitostech navrhují minoritní akcionáři změnu stanov společnosti. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu, kterou dnes ČEZ zveřejnil. Půjde o první valnou hromadu společnosti svolanou na popud menšinového akcionáře.

Z pozvánky mimo jiné vyplývá, že akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby o využití opčního programu představenstvem nově rozhodovala valná hromada a ne dozorčí rada jako dosud. Představenstvo ve svém stanovisku k návrhu uvádí, že aktuální mechanismus zajišťuje efektivní nastavení odměňování manažerů.

"Naopak, v případě přesunu této působnosti na valnou hromadu by hrozila ztráta části takové efektivity," dodalo v pozvánce představenstvo ČEZ. Deník E15 už dříve uvedl, že jen za prvních pět měsíců letošního roku vydělal opční program členům vedení firmy bezmála 24 milionů korun.

V otázce budoucí strategie ČEZ navrhují Šnobr a spol. doplnit do stanov, že představenstvu přísluší předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti a návrhy jejich změn nejméně jednou za dva roky. Dosud časové určení chybělo. Vedení ČEZ v protinávrhu navrhuje předkládat takový návrh jednou za čtyři roky.

"Představenstvo je přesvědčeno, že v oblasti energetiky, ve které skupina ČEZ působí, je nutné stanovovat koncepci a strategické směřování podnikatelské činnosti společnosti a skupiny ČEZ na delší než dvouletý horizont," uvedlo v pozvánce. "Současně však protinávrh reflektuje možnost změny koncepce podnikatelské činnosti na návrh představenstva i dříve, a to s přihlédnutím k aktuální situaci na trhu a ve společnosti či ke změně v orgánech společnosti," dodalo představenstvo.

Posledním známým bodem valné hromady je odvolání a volba členů dozorčí rady firmy. Akcionáři sdružení kolem Šnobra chtějí, aby byli v radě zastoupeni i minoritní vlastníci společnosti. "Představenstvo bere na vědomí zdůvodnění návrhu kvalifikovaného akcionáře na zařazení této záležitosti na pořad valné hromady," uvedlo v pozvánce vedení ČEZ.

Šnobr kritizuje vedení ČEZ dlouhodobě. Při červnové řádné valné hromadě odmítla firma zařadit na pořad dva body, které skupina kolem Šnobra navrhovala. Týkaly se zrušení zmíněného opčního programu. Firma uvedla, že žádosti byly podány pozdě. I přesto se schůze akcionářů protáhla na rekordních více než 14 hodin. Jedním z nejčastěji se dotazujících byl právě Šnobr.

Už letos v lednu Šnobr oznámil, že sdružuje akcionáře firmy s více než jedním procentem akcií. Na základě zákona o obchodních korporacích se jeho skupina akcionářů stala takzvaným kvalifikovaným akcionářem, který může mimo jiné po představenstvu firmy požadovat právě svolání mimořádné valné hromady. "Lze od nás čekat velmi aktivistický přístup a obranu práv minoritních akcionářů," uvedl tehdy.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí 70 procent akcií. Hlasování na valné hromadě společnosti tak vesměs končí podle přání ministerstva. ČEZ loni vzrostl čistý zisk o 30 procent na 19 miliard korun, tržby klesly o procento na 201,9 miliardy korun.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Ekonomika Michal Šnobr Energetika

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy