Dusno na valné hromadě ČEZ: Všechny návrhy akcionářů kolem Šnobra zamítnuty

Dnešní valná hromada energetické společnosti ČEZ zamítla všechny návrhy minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra, kteří ji iniciovali. Kromě procesních bodů byl přijat pouze protinávrh vedení firmy, týkající se povinnosti předkládat valné hromadě návrh koncepce podnikatelské činnosti společnosti jednou za čtyři roky. Dosud časové určení chybělo, akcionáři kolem Šnobra navrhovali dvouletý interval. Šnobr a spol. podali hned v úvodu dnešní valné hromady energetické společnosti protest proti programu jednání a valnou hromadu záhy opustili.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží asi 70 procent akcií firmy. Valná hromada ČEZ se dnes na popud minoritního akcionáře konala poprvé.

Šnobr ve svém vystoupení uvedl, že jako kvalifikovaní akcionáři požádali soud, aby je pověřil svolat valnou hromadu v rozsahu, jak chtěli. Kritizoval mimo jiné to, že ČEZ na pořad jednání nezařadil diskusi o případném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady, která firmě patří. ČEZ dnes zopakoval, že přijal na pořad valné hromady všechny body, které právně mohl. Jednání valné hromady nakonec trvalo i s přestávkami zhruba čtyři hodiny.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž dnes uvedl, že firma vnímá odchod iniciátora dnešní valné hromady z jednání jako projev neúcty k ostatním akcionářům, kteří se jednání v Praze účastní. "Museli si vyhradit čas na svou účast na valné hromadě, mnoho z nich přijelo z jiných částí republiky," podotkl. Podle Šnobra vedení ČEZ nezařazením části požadavků minoritních akcionářů program valné hromady znepřehlednilo a zůstalo z něj torzo. "Program valné hromady byl změněn do té míry, že v podstatě kromě návrhu na odvolání a volbu členů dozorčí rady není na této valné hromadě o čem jednat," řekl při odchodu z jednání Šnobr.

Program valné hromady byl podle něj změněn nezákonně. "Je zcela nepřijatelné, aby se představenstvo ČEZ pasovalo do role arbitra, který rozhoduje o programu valné hromady, o který žádají akcionáři," zdůraznil. Mluvčí Kříž dnes uvedl, že představenstvo společnosti svolalo valnou hromadu podle zákona.

Podotkl, že na pořad jednání byl zařazen mimo jiné bod volby členů dozorčí rady firmy, u kterého kvalifikovaný akcionář v médiích avizoval, že bude navrhovat svého zástupce. "Kvalifikovaný akcionář se ani k bodu volby členů do dozorčí rady, který sám navrhoval, nevyjádřil a nikoho nenavrhl, a co více, ani se už projednávání tohoto bodu neúčastnil," dodal Kříž. Valná hromada nakonec o změnách v dozorčí radě firmy vůbec nehlasovala, žádný z akcionářů nepodal návrh na jakkoliv změny v ní.

Šnobr dnes také vyzval generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, aby se do pondělí distancoval od svých slov, že dnešní valná hromada je nadbytečná. Pokud tak neučiní, vyzve dozorčí radu společnosti, aby přezkoumala Benešovu kompetenci vést firmu. Na pondělní odpoledne chystají minoritní akcionáři kolem ekonoma a poradce investiční skupiny J&T Šnobra tiskovou konferenci, kde chtějí představit další postup.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.
Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ Michal Šnobr Ekonomika Energetika

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy