Nová šance pro české firmy? CzechTrade otevře pobočku v Kantonu

Státní agentura CzechTrade otevře na začátku příštího roku nové zahraniční zastoupení v čínském Kantonu. Nyní má v zemi pobočky v Pekingu, Čcheng-tu a Šanghaji. Zatímco český export do Číny letos stagnuje, opačným směrem míří čím dál více zboží. Jde ale o problém jen ČR, protože vývoz celé EU do Číny stoupl letos zatím o téměř šest procent.

"Čínská strana nám dala po více než ročním jednání souhlas s otevřením kanceláře v Kantonu. Věřím, že v prvním kvartále příštího roku dojde k oficiálnímu otevření této čtvrté zahraniční kanceláře CzechTrade v Číně," uvedl ředitel sekce služeb agentury pro exportéry Milan Ráž. CzechTrade má v současnosti 50 zahraničních kanceláří ve 44 zemích.

Vzájemná obchodní výměna s Čínou se letos vyvíjí dál v neprospěch Česka. V říjnu byl vývoz z nejlidnatější země do ČR již 12krát vyšší než český export do země. Od začátku roku klesl český export do Číny o 0,3 procenta, naopak z Číny se dovezlo do ČR o 16 procent zboží více.

"Důvodem by mohla být neustále se zvyšující konkurence ze strany zahraničních i čínských společností, dále pak neustále přísnější podmínky a bariéry při vstupu na čínský trh, např. složitá certifikace a registrace u řady produktů," uvedl ředitel šanghajské kanceláře CzechTrade Aleš Červinka.

Vývoz ČR do Číny představuje jen něco přes jedno procento celkového vývozu ČR a od roku 2011 se to nemění. "To znamená, že české firmy neumí dostatečně ve svůj prospěch využít potenciál, který jim obrovská ekonomika a nejlidnatější země světa nabízí. Důkazem je mimo jiné to, že vývoz celé EU do Číny stoupá, zatím ten český nikoliv," uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Zájem českých firem o vstup na čínský trh je podle CzechTradu i nadále vysoký, u řady z nich již došlo vzhledem ke specifikům čínského trhu k určitému vystřízlivění. "Tím, jak je mezinárodní obchod čím dál více globalizovaný, české firmy musí s Čínou počítat a zahrnout ji do svých obchodních strategií. Stále více také platí, že Čína vzhledem ke svému obrovskému domácímu trhu představuje pro většinu zahraničních firem lákavé sousto," dodal Červinka.

"Čína nebyla v minulosti baštou českého exportu, a to proto, že je geograficky poměrně vzdálená, jazykově problematická, kulturně odlišná, ale hlavně proto, že většinu zboží, které jim můžeme nabídnout, si už dnes umí vyrobit sami, levněji a bez časové prodlevy související s dopravou a bez nákladů na dopravu," uvedl nedávno místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Důvodů, proč se dlouhodobě nedaří snižovat pro ČR negativní obchodní saldo ve vzájemném obchodu, je podle komory několik. "Podpora státu ve snaze teritoriálně a oborově diverzifikovat český export je dlouhodobě nedostatečná. Potvrzuje to mimo jiné každoročně stoupající závislost českého exportu na zemích EU, ale i převážně subdodavatelský charakter českého vývozu, tedy pouhých součástek s nízkou marží do Německa, odkud se finální výrobky vyvážejí do celého světa s mnohem vyšší marží," míní Diro.

Související

Karel Havlíček

Havlíček: K udržení českého exportu pomohou čtyři pilíře

K udržení výkonnosti českého exportu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) čtyři pilíře. Patří mezi ně podpora zaměstnanosti, udržení bankovních půjček, podpora investic a jako střednědobý nástroj je nezbytné posilování výdajů do výzkumu, vývoje a inovací. Díky tomu je možné současnou krizi překonat a dokonce posílit pozici na zahraničních trzích.

Více souvisejících

CzechTrade Čína Ekonomika hospodářská komora firmy dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 2 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy