Valentýn se blíží. Obchodníkům rostou tržby, hitem je tato erotická pomůcka

Svátek sv. Valentýna zvyšuje prodej hlavně obchodům s erotickým zbožím, květinářstvím a restauracím. Roste však i prodej dalšího zboží, například odbyt čokolád s valentýnskou tematikou podle velkoobchodů Makro meziročně vzrostl o 60 procent. Zvyšují se i prodeje růžových vín a sektů. Podle údajů karetní společnosti Mastercard Češi utrácí za valentýnské večeře či dárky každý rok více peněz. Průměrná útrata za valentýnský dárek se pohybuje v rozmezí 500 až 1000 korun.

Podle srovnávače cen Heureka.cz dosahují před svátkem zamilovaných, který připadá na 14. února, nejvyšších prodejů z celého roku například kondomy, žertovné erotické předměty nebo erotické spodní prádlo. Oblíbené jsou také různé druhy šperků, parfémy a květiny.

"Tipujeme, že letos bude valentýnským hitem erotická pomůcka s názvem Womanizer. Její vyhledávání na Heurece vzrostlo v posledních dnech až desetinásobně oproti průměru," uvedla obsahová manažerka Heureky Alexandra Čermáková.

Také podle velkoobchodů Makro v první půlce února roste zájem o erotické zboží, roste i prodej čokolád s valentýnskou tematikou, sektů a růžových vín. "Můžeme potvrdit, že význam svátku sv. Valentýna posiluje a zákazníci výrobky s těmito motivy vyhledávají," uvedla mluvčí Makra Romana Nýdrle.

Knihkupectví Kanzelsberger registruje zvýšený zájem především u mužů, kteří kupují drobné dárky jako jsou knížky se zamilovanými citáty či přáníčka. "Ti odvážnější ale zabrousí pro dárek i do knih s tématikou lásky či erotiky," dodal ředitel Jan Kanzelsberger.

Valentýnské nákupy platebními kartami v ČR v posledních letech strmě rostou, naproti tomu v USA je trend opačný. Zatímco čeští spotřebitelé v uplynulých třech letech před svátkem zamilovaných zvýšili celkové útraty o více než dvě třetiny, v největší světové ekonomice tržby spojené s tímto svátkem o osm procent klesly. Vyplývá to z údajů karetní společnosti Mastercard.

V souvislosti se sv. Valentýnem nejvíce nakupují ženy, které tvoří třikrát více zákazníků, než kolik je nakupujících mužů v českých on-line obchodech s erotickým zbožím. Vyplývá to z dat společnosti Shoptet, na jejíž platformě běží již 16.000 e-shopů v ČR. Před svátkem sv. Valentýna stoupá sex shopům obrat oproti běžnému měsíci o 61 procent, květinářstvím až na čtyřnásobek běžných měsíců.

"Muži jsou štědřejší zejména v hlavním městě, kde je průměrná cena dávané kytice skoro 900 korun. V regionech je to pak třetina této částky, tedy v průměru 300 korun. Naopak až polovina žen dává svým drahým polovičkám něco sladkého, tedy bonboniéry či čokolády," uvedl ředitel Shoptetu Miroslav Uďan.

Podle portálu Slevomat jsou před tímto svátkem aktivní především ženy. "Ty si často přejí tento svátek slavit. Zatímco mužům je to poměrně jedno, jejich partnerky mají konkrétní představu, jak by takový Valentýn měl vypadat," dodala ředitelka Slevomatu Marie Havlíčková.

Nejvíce z celého roku se prodávají párové dárky. Patří sem například drobnosti jako hrnečky se společným motivem, společná trička či přívěsky a náramky. Samozřejmostí mezi prodejními hity jsou květiny, romantické večeře a čokoláda. Průměrná útrata za valentýnský dárek se pohybuje v rozmezí 500 až 1000 korun.

Související

Více souvisejících

svátek svatého valentýna Pomůcky pro dospělé Obchody Láska, intimnosti, vztahy Ekonomika ženy Muži

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 56 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy