ČSOB klesl loni čistý zisk o 10 procent, investovala do nových technologií

Čistý zisk skupiny ČSOB loni klesl o desetinu na 15,8 miliardy korun. Důvodem poklesu je vliv meziroční srovnávací základny kvůli mimořádným výnosům a nárůst investic. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o jedno procento na 204,5 miliardy korun. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Rok 2018 byl pro naši skupinu rokem inovací. Podařilo se nám významně investovat do nových technologií," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows. Klienti mají zájem o novinky spojené s digitalizací bankovního sektoru, dodal.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl meziročně o pět procent na 689 miliard Kč, objem vkladů se zvýšil o šest procent na 868 miliard Kč. Provozní výnosy zůstaly na stejné úrovni jako v předchozím roce, a to na 37,1 miliardy korun. Provozní náklady stouply o devět procent na 17,8 miliardy Kč.

Naše hospodářské výsledky za rok 2018 novinářům představujeme v naší nové cashless pobočce Perla. Ta je výkladní skříní našich investic do digitálních řešení. Nabízíme jednoduché a dostupné chytré služby, kdykoliv a kdekoliv. Celou zprávu najdete zde: https://t.co/g7U3NBcCH4 pic.twitter.com/b8C5188oDp

— ČSOB (@CSOB_CZ) 14. února 2019

Důvodem poklesu zisku jsou nižší ostatní provozní výnosy ovlivněné mimořádnými výnosy v roce 2017. Šlo například o jednorázový výnos z vypořádání dřívějšího soudního sporu, pozitivní přecenění, prodej dluhopisů a výnosy spojené s ukončením kurzového závazku České národní banky a vyšší provozní náklady a ztráty ze znehodnocení.

Čistý úrokový výnos stoupl meziročně o 15 procent na 26 miliard korun a čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl meziročně o osm procent na osm miliard korun.

Výsledky za loňský rok zveřejnily i některé další velké banky. Například Komerční bance loni klesl čistý zisk o 0,6 procenta na 14,8 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří loňské vytvoření restrukturalizační rezervy a prodej budovy centrály v roce 2017, se zisk meziročně zvýšil o 5,8 procenta. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk 9,1 miliardy Kč, což je meziroční růst o 24 procent. Monetě Money Bank loni vzrostl konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 4,2 miliardy korun.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,6 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Související

Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.
Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 

Více souvisejících

ČSOB Ekonomika banky

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy