Spotřeba benzinu a nafty roste, Češi jsou ochotni více utrácet při cestování

Spotřeba benzinu v Česku loni meziročně vzrostla o 0,2 procenta na 2,13 miliardy litrů. Spotřeba nafty se zvýšila o 1,1 procenta na 5,88 miliardy litrů. Podíl nafty meziročně vzrostl o procentní bod na 73,4 procenta. ČTK to sdělil Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO). Hlavním důvodem vyšší spotřeby je podle něj růst české ekonomiky.

V porovnání s rokem 2003 klesla spotřeba benzinu více než o čtvrtinu, od roku 2015 se však pokles zastavil. "Oživení ekonomiky ovlivňuje i růst spotřeby domácností na dopravu. Lidé jsou ochotni více utrácet při cestování tedy i za pohonné hmoty. Dalšími podpůrnými argumenty jsou i nízká nezaměstnanost, růst platů, vyšší podíl individuálních cest za rekreací po tuzemsku a zvýšený zájem o nákup nových vozidel s benzinovým motorem," uvedl Loula.

Spotřeba nafty roste nepřetržitě od roku 2010, od té doby se zvýšila o 24,6 procenta. Podle Louly se na růstu podobně jako u benzinu podílí ekonomická konjunktura.

"Zároveň pokračoval nárůst mezinárodní kamionové dopravy, pokračuje i dovoz ojetých vozů s naftovým pohonem. Navíc alternativní varianty v nákladní dopravě mají minimální podíl. Vyšší podíl tvoří pouze pohon na CNG u veřejné autobusové dopravy ve městech," doplnil Loula.

Podle aktuálních dat ministerstva průmyslu bylo v polovině února v tuzemsku 3991 pump, což bylo o 17 více než v polovině srpna loňského roku, kdy byla statistika zpracována naposledy. Česká republika v evropském kontextu dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Hloupost, po které volal i Babiš. O to větší, že tu máme jeden odstrašující příklad

Průměrná cena benzínu Natural 95 na čerpacích stanicích v tuzemsku se nyní pohybuje okolo 37,40 korun za litr a u nafty kolem 37,98 korun za litr. Vezmeme-li v úvahu lednová čísla cen pohonných hmot v Evropě, dá se říct, že Česká republika patří k zemím s levnějšími pohonnými hmotami. Naše ceny se totiž nejen u benzinu, ale i nafty pohybují pod evropským průměrem. Nelze v této souvislosti ale nepřipomenout, že na rozdíl od řady zemí, které tu s výraznými, tu jemnějšími státními zásahy intervenovaly na trhu s palivy, jsme se k podobnému stavu dostali bez zásahů a narušování samoregulace trhu v podobě třeba fixace cen nebo nějakých přídělů či omezování dávek. 

Více souvisejících

Benzín Nafta Česká asociace petrolejářského průmyslu (ČAPPO) Ekonomika pohonné hmoty auto

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy