Den platové rovnosti: Češky se teprve 17. března dostanou na loňský výdělek mužů

Ženy v Česku se teprve v polovině března dostanou na částku, kterou si loni vydělali muži. K tomu, aby dosáhly na průměrný roční mužský výdělek, musí pracovat přes 14 měsíců. V průměru totiž pobírají zhruba o pětinu méně než muži. Takzvaný den platové rovnosti (Equal Pay Day) připadá v ČR na neděli 17. března. ČTK o tom informovala společnost Business & Professional Women ČR (BPW). Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměňování žen a mužů.

"Až do tohoto data (17. března) musejí ženy pracovat na tom, aby dosáhly stejné průměrné mzdy za rok 2018 jako muži. Podle zjištění Českého statistického úřadu je nejvyšší platový rozdíl stále mezi ženami a muži s vysokoškolským vzděláním, v průměru dosahuje 27,8 procenta," uvedla mluvčí BPW Marie Petrovová. Podotkla, že se výrazně liší i zastoupení žen a mužů ve vedení firem. "Aktuálně je mezi nejvyššími manažery firem pouze sedm procent žen," dodala.

Podle údajů ČSÚ medián mezd v loňském posledním čtvrtletí dosáhl u mužů 31.910 korun a u žen 26.490 korun. Mužská částka byla o pětinu vyšší. Mužům se mediánová suma, na kterou dosáhla polovina pracovníků, meziročně zvýšila o 7,7 procenta. Ženám rostla o 6,9 procenta. "Zejména oblast vysokých výdělků je u mužů notně vyšší než u žen," podotkli statistici. Desetina žen s nejvyššími příjmy vydělávala přes 46.645 korun. U desetiny nejlépe placených mužů to bylo přes 60.671 korun, tedy o 30 procent víc. U nízkých výdělků byl rozdíl desetinový.

Ženy pracují v hůř odměňovaných oborech a na nižších pozicích, do vedoucích postů se dostávají obtížně. Často ale i na stejných místech a ve stejných profesích mívají méně než jejich kolegové. Studie ukázaly, že na růst příjmu má vliv také mateřství a péče o děti. Kvůli několikaleté rodičovské a přerušení práce ženy své mužské kolegy výdělkově už nikdy nedoženou. Podle údajů Českého statistického úřadu ženy dosahují v posledních letech vyššího vzdělání než muži.

Ženy podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce, vydělávají víc než muži jen asi ve dvou procentech zaměstnání. V průměru pobírají o několik stokorun víc než jejich kolegové. V profesích s vysokou průměrnou mzdou a vysokou kvalifikací naopak dostávají průměrně i o několik desítek tisíc měsíčně méně než muži.

Největší rozdíl panoval podle analýzy u finančních makléřů a makléřek. Ty měly o polovinu méně než jejich kolegové. Průměrný měsíční výdělek se lišil o víc než 33.400 korun, ročně to přesahovalo 400.000 korun. Řídící pracovníci strategických a politických organizací měli o 45 procent víc než ženy na těchto postech. Mužská částka byla v průměru o 51.000 měsíčně vyšší, ročně tedy o 612.000 korun. Řídící pracovníci ve zdravotnictví vydělávali o 41 procent víc než řídící pracovnice, což bylo měsíčně o 36.241 korun - ročně zhruba o 435.000 korun. Šéfové společností měli o 35 procent víc než šéfky, tedy o téměř 33.000 korun měsíčně - ročně o bezmála 400.000 o korun.

Podle organizace BPW je ženská práce v Česku podhodnocovaná. K výdělkové propasti přispívá netransparentní systém odměňování, nedostatečné možnosti sladit práci s rodinou či stereotypní volba povolání pro dívky a chlapce, uvedla společnost BPW.

Související

Více souvisejících

mzdy / platy ženy firmy Ekonomika den platové rovnosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy