Aircraft Industries loni utržil dvě miliardy korun, prodal 14 letadel

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) loni dosáhl tržeb 2,03 miliardy korun za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží. Je to zhruba o 128 milionů Kč více než v roce 2017. Vliv na pozitivní hospodaření firmy za loňský rok měla především dodávka 13 letadel L-410 do Ruska a jednoho do Arménie. Předloni firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla 11 letadel, v roce 2016 jich bylo devět. Zisk společnosti za loňský rok činil přes 219 milionů korun, meziročně asi o 24 milionů Kč méně. Vyplývá to z výroční zprávy firmy uveřejněné ve Sbírce listin.

Další dva vyrobené letouny L-410 dodal AI na začátku roku do Kazachstánu. Podle generální ředitelky společnosti Ilony Plškové představuje loňských 14 vyexpedovaných a 16 vyrobených letounů druhý nejlepší prodejní výsledek od vzniku AI. "Letos máme v plánu vyrobit 16 letadel," řekla dnes v Kunovicích novinářům Plšková.

Firmě se na sklonku roku 2017 podařilo získat certifikát na výrobu letounu nové generace L-410 NG a loni zahájila jeho sériovou výrobu. Vývoj stroje trval od roku 2010 a stál přes 568 milionů korun. Modernizovaný letoun zvládne zdolat téměř dvojnásobnou vzdálenost než starší verze bez nutnosti tankování. Uveze až 19 pasažérů, případně přes dvě tuny nákladu.

"Díky novým parametrům letounu a použití moderních technologií se nám ve světě otevírají nové obchodní možnosti, kterých chceme do budoucna naplno využít," uvedla Plšková.

Ke konci loňského roku pracovalo v Aircraft Industries 971 zaměstnanců, meziročně o 101 více. Firma se nadále potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, například frézařů, soustružníků nebo klempířů. Podle Plškové jí však scházejí i konstruktéři. Společnost přijímá absolventy Střední školy letecké v Kunovicích, se kterou se podílí na výchově a výuce žáků. "Letos máme v plánu nabrat 135 zaměstnanců," řekla Plšková.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na osmdesátiletou tradici letecké výroby v Kunovicích. Hlavním produktem leteckého závodu jsou dvoumotorové turbovrtulové letouny řady L-410, kterých bylo vyrobeno a do celého světa dodáno již více než 1300 kusů. Základní kapitál společnosti je 112 milionů korun, jejím stoprocentním vlastníkem je ruský průmyslový holding UGMK.

Právě letoun L-410 havaroval tuto neděli podle agentur v Nepálu. Při startu na jediném nepálském letišti poblíž nejvyšší hory světa Mount Everest narazil do zaparkované helikoptéry. Zemřeli tři lidé, další čtyři byli podle agentury AFP zraněni.

Související

letectví

Aircraft Industries prodal dva letouny L 410 do Polska, budou sloužit pohraničníkům

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries dodal dva letouny L 410 UVP-E20 v patrolovací verzi do Polska. Využívat je bude polská pohraniční stráž. V dnešní tiskové zprávě podniku to uvedla jeho generální ředitelka Ilona Plšková. Podmínky kontraktu společnost nezveřejnila. Předání letounů se uskutečnilo v druhé polovině října na základně polské pohraniční stráže v Gdaňsku, firma o něm informovala až dnes.
letectví

Firma Aircraft Industries loni utržila téměř dvě miliardy, prodala 13 letadel

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni dosáhl tržeb 1,983 miliardy korun. Bylo to zhruba o 61 milionů korun méně než v roce 2018. Firma loni dodala deset letounů L 410 do Ruska a tři do Kazachstánu. Předloni podnik vyvezl 14 letadel, o rok dříve jich bylo 12. Většina letounů směřovala na ruský trh, který je pro firmu stěžejní.

Více souvisejících

Aircraft Industries L-410 Ekonomika letadla, letectví Zlínský kraj

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy