Insolvence Vítkovických strojíren skončila. Co bude s firmou dál?

Insolvence společnosti Vítkovické strojírny, které v Ostravě patří někdejší provozy Mostárna a Kotlárna společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), skončila. Vyplývá to z usnesení Městského soudu v Praze, který o věci rozhodoval. Sídlo firmy je v Praze.

Firma po insolvenci zůstala v provozu, byť tam ze zhruba 600 zaměstnanců po vyhlášení úpadku zůstalo jen několik desítek lidí. V průběhu insolvence se jejím strategickým partnerm stala společnost Vítkovice Energetické Strojírenství (VES), jejímiž podílníky jsou firmy podnikatelů Jaroslava Strnada a Martina Ulčáka. VES poskytly Vítkovickým strojírnám dva úvěry a stanou se jejími novými majiteli.

Samosoudce Jiří Rada v usnesení uvedl, že insolvenční správkyně a věřitelský výbor shodně konstatovali, že dlužník v podstatných částech splnil reorganizační plán.

"Byly uspokojeny všechny splatné, nesporné a řádně uplatněné pohledávky za majetkovou podstatou, případně bylo dosaženo dohody o způsobu úhrady takových pohledávek. Došlo k načerpání úvěrů podle smluv," uvedla v dokumentu pro soud insolvenční správkyně Vítkovických strojíren Lenka Winkelhoferová.

Do Vítkovických strojíren patří bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnily VPE ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. Poté co VPE skončily v konkurzu, insolvenční správce obě divize prodal. Koupila je pražská společnost Taxton Property ze skupiny Franco De Poisd 'Eau, později se přejmenovala na Vítkovické strojírny.

Vítkovice, a. s., které byly mateřskou firmou VPE, tento prodej napadly incidenční žalobou, o níž soud zatím nerozhodl. Podle Vítkovických strojíren ale právě tato žaloba vedla k úpadku firmy, protože kvůli ní nedostala bankovní úvěr, ačkoli měla zakázky. Insolvenční návrh na sebe v březnu 2018 podala sama firma, která měla závazky po splatnosti několik desítek milionů korun a neměla peníze na zálohy na nákup surovin ani na mzdy. Vítkovice, a. s., zodpovědnost za insolvenci Vítkovických strojíren odmítají, firma podle nich měla finanční potíže už před podáním žaloby.

Vítkovice Energetické Strojírenství vzniklo loni v březnu jako zcela nová společnost. Zabývá se výrobou tlakových a netlakových částí elektráren, dílů pro chemický a petrochemický průmysl a segmentů pro ocelárenský průmysl i další průmyslové obory. Firma začínala se 30 zaměstnanci, nyní jich už má přes 170.

Související

Jaromír Soukup

Mediaguru: Soukupova Médea čelí insolvenčnímu řízení

Městský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea Jaromíra Soukupa. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaly společnosti Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group. Upozornil na to server Mediaguru. 

Více souvisejících

insolvence Vítkovické strojírny soudy Ostrava Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 46 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy