V prvním čtvrtletí bylo podáno o čtvrtinu míň insolvenčních návrhů než loni

V prvním čtvrtletí bylo v ČR podáno 6572 nových insolvenčních návrhů na fyzické i právnické osoby, což je o 25 procent méně než ve stejném období loni. Ve srovnání s posledním čtvrtletím 2020 počet žádostí o insolvenci stagnoval, a to navzdory hospodářské recesi a pokračujícímu uzavření části ekonomiky.

Důvodem takového vývoje jsou především pokračující vládní podpory a moratoria včetně odkladu povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh, uvedla společnost Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce.

Důsledky krize se na počtu nových insolvenčních návrhů naplno projeví až ve chvíli, kdy stát začne od mimořádných opatření ustupovat. “Před příchodem koronavirové pandemie žádalo o insolvenci kolem 3000 osob měsíčně, v úvodu letošního roku to bylo o třetinu až polovinu méně. Ti lidé a firmy ale nikam nezmizeli, nepřestali mít problémy. Spíše naopak. Teď tvoří pomyslnou frontu, jež stále narůstá, ale dříve nebo později se dá do pohybu," řekl výkonný ředitel společnosti Tomáš Valášek.

Část dlužníků podle něj podání žádosti o oddlužení odkládá také kvůli obavám z nákazy koronavirem nebo kvůli omezením v jejichž důsledku se obtížněji dostávají ke službám dluhových poradců, kteří jim se sepsáním insolvenčního návrhu pomáhají. “Při zpřísněných opatřeních se lidé obecně nechtějí potkávat, říkají, že raději tři čtyři týdny počkají. Podobné to bylo například letos v lednu, nebo loni na podzim, když vrcholily předchozí vlny pandemie,” podotkl Valášek.

K posunu lhůt však dochází také u lidí, kteří již o oddlužení zažádali. Soudy mnohdy dávají po zahájení insolvenčního řízení více času na zpracování přihlášek pohledávek a podání zpráv. "Takto to ale nejde řešit donekonečna. Až se epidemická situace zlepší a insolvenční návrhy začnou podávat všichni, kteří nyní takový krok odkládají, mohlo by nastat přehlcení systému," varoval Valášek. Upozornil v této souvislosti na letošní březen, kdy bylo podáno téměř 2700 nových insolvenčních návrhů, což je nejvyšší hodnota za poslední rok.

Řešením očekávaného nárůstu počtu nových žádostí o insolvenci by podle něj mohla být větší míra digitalizace procesu oddlužení a zrovnoprávnění fyzického kontaktu s on-line schůzkami při zachování osobního charakteru schůzky.

Poslanecká sněmovna se zabývá návrhem novely insolvenčního zákona, podle něhož se má zkrátit délka doby oddlužení pro všechny fyzické osoby z pěti na tři roky. Návrh také počítá s tím, že podmínkou oddlužení by už nebylo splacení alespoň části závazku. "Návrh je ve srovnání se stávající právní úpravou benevolentnější k dlužníkům. Pokud se v nejbližších týdnech či měsících ukáže, že novela má šanci ve Sněmovně projít, lze počítat s tím, že podstatná část dlužníků vstup do insolvence ještě odloží a bude čekat na případné příznivější podmínky. Pokud by se pak sešlo vše v jednom období spolu s ustupováním od podpůrných programů a moratorií, byl by nápor na celý systém podle všeho enormní," odhadl Valášek.

Související

Jaromír Soukup

Mediaguru: Soukupova Médea čelí insolvenčnímu řízení

Městský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea Jaromíra Soukupa. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podaly společnosti Cinema City Czech, Cinexpress a Knowlimits Group. Upozornil na to server Mediaguru. 
Ilustrační foto

Počet firemních insolvencí v ČR letos stoupne o 18 procent

Ukončování státních podpor a moratorií letos výrazně zvýší počet insolvencí firem. Celosvětově jich bude o čtvrtinu více než loni, v Česku bude činit nárůst 18 procent. Vyplývá to z odhadu světové úvěrové pojišťovny Atradius.

Více souvisejících

insolvence

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 47 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy