Televizní skupinu Prima ovládl Ivan Zach, je označován za "nenápadného miliardáře"

Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy. Vyplývá to z informací Primy. Cenu transakce se obě strany rozhodly nezveřejňovat.

THR Media je vlastněna třemi akcionáři. Majoritu 67 procent drží Zach, 18 procent má Petra Marschallová a 15 procent Radka Zachová. Celá transakce podléhá následnému schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Denemo Media v roce 2017 koupila 50 procent Primy od švédské společnosti MTG. Cena prodeje tehdy vycházela z ohodnocení 100procentního podílu skupiny Prima, jenž byl stanoven na 237,4 milionu eur.

Prima byla založena v roce 1993 jako první česká komerční televizní stanice. Společnost v současné době provozuje vysílání osmi televizních kanálů. Programy Primy v celodenním vysílání dosahují podílu kolem 23 procent. Do roka by měla Prima spustit se CNN nový zpravodajský kanál CNN Prima News.

V médiích bývá Zach označován za nenápadného miliardáře, o jeho minulosti se toho příliš neví. Podle časopisu Forbes má majetek v hodnotě pět miliard korun, což jej řadí na 41. místo v žebříčku nejbohatších Čechů.

Ohledně Primy se Zach začal angažovat koncem 90. let, když nový zákon omezil přímé působení bank v jiných oblastech. Tehdejším stoprocentním vlastníkem televize byla Investiční a poštovní banka (IPB), od níž získala Primu Zachova společnost Ges Holding.

V roce 2005 získala od Zacha poloviční podíl v televizi švédská mediální skupina MTG. Před dvěma roky švédská firma prodala svůj podíl v Priměfirmě Denemo Media, ve které držel Zach 25 procent a zbytek patřil podnikateli Vladimíru Komárovi. Nyní Zach koupil i zbylých 75 procent firmy.

Zach se narodil 12. dubna 1964, pochází ze Slaného (podle obchodního rejstříku má dodnes trvalé bydliště zapsané na tamním městském úřadě). Vystudoval pražské České vysoké učení technické (ČVUT), v 90. letech působil mimo jiné ve statutárních orgánech společnosti Porcela Plus nebo karlovarského Grandhotelu Pupp. Vedle Primy se v médiích angažuje v rozhlase (rádia Beat, Country nebo Kiss) a prodeji reklamy.

Ges Holding (Zach v něm drží 60 procent, zbytek mají podle databáze Prodata napůl jeho sestra Radka a Petra Marschallová) se angažuje také v průmyslu, patří mu výrobce vzduchotechniky ZVVZ Group Milevsko nebo výrobce aerosolových ventilů a rozprašovačů Koh-i-noor Mladá Vožice. Skupina se angažuje i v realitách, postavila a dříve vlastnila například budovu Crystal v Praze na Vinohradech (v anketě pořádané sdružením Arnika byla vyhlášena nejošklivější stavbou posledního čtvrtstoletí).

Zach se angažuje také v basketbalu, v letech 2002 až 2006 byl předsedou České basketbalové federace a dodnes je členem jejího výkonného výboru.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
TV Prima

Televizní skupina Prima dnes spouští vlastní streamovací službu Prima+

Televizní skupina Prima dnes během dne postupně spustí internetovou streamovací službu Prima+. Obsah je dostupný buď s reklamami, nebo za měsíční předplatné. Do obsahu pro Prima+ skupina během tří let do roku 2025 investuje miliardu korun. Konkurentem bude zejména služba Voyo další tuzemské komerční televize Nova, ale i Netflix nebo HBO Max.

Více souvisejících

TV Prima Ivan Zach (podnikatel) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy