Budeme víc platit za rozhlas? Rozpočet ČRo je časovaná bomba, varuje unie

Český rozhlas (ČRo) by měl zahájit kampaň za zvýšení koncesionářského poplatku, aby zajistil trvale udržitelné finanční zdroje. Devalvace jeho rozpočtu v posledních letech je časovaná bomba. Vyplývá to z doporučení hodnoticí zprávy Evropské vysílací unie (EBU). Koncesionářský poplatek je od roku 2005 měsíčně 45 korun. O jeho výši rozhoduje Sněmovna. Poplatek tvoří okolo 95 procent příjmů ČRo.

"Budeme minimálně usilovat o indexaci poplatku na inflaci. Potěšilo by mě navýšení o pět korun," řekl dnes novinářům generální ředitel ČRo René Zavoral. Zvýšení o pět korun by rozhlasu přineslo 250 milionů Kč ročně využitelných pro investice do inovací, rozvoje média veřejné služby i ohodnocení zaměstnanců.

Vedle zahájení diskuse o zvýšení poplatku mezi politiky i posluchači unie rozhlasu doporučuje větší zaměření na umísťování on-line reklamy na všech platformách a sociálních sítích, protože reklama na webu není omezena zákonem, na rozdíl od reklamy ve vysílání. Zavoral uvedl, že je na zvážení, zda reklamu ve vysílání nezrušit, dodal ale, že by byl při rozšiřování on-line inzerce spíše opatrný.

Rozhlas by mohl zvýšit výnosy také prodejem obsahu a služeb, například zpoplatněním svých archivů. Archivy jsou z 95 procent digitalizované a lze je tak podle hodnotitelů přímo využít mnoha způsoby.

ČRo podle zprávy zajišťuje kvalitu obsahu a zastává hodnoty veřejnoprávní služby tak, jak je definuje vysílací unie. Firma má všechny předpoklady, aby uspěla. Patří mezi ně kvalitní obsah, talentovaní zaměstnanci, tvořivost a inovace včetně přístupu k nejnovějším technologiím. To, co potřebuje, je propojit všechny tyto části dohromady.

Podle doporučení by měl rozhlas vypracovat jasnou vizi do budoucna a stanovit strategii pro její zavádění. Podnik by měl více prosazovat spolupráci v rámci vnitřní struktury a podporovat talenty a inovace.

Český rozhlas je sedmou veřejnoprávní institucí, která hodnocení podstoupila. První byla Česká televize. Hodnoticí zpráva je podle Zavorala efektivní zpětná vazba.

Český rozhlas loni podle předběžných odhadů hospodařil se ziskem kolem 32 milionů korun. Cílem média je vždy mít alespoň vyrovnané hospodaření.

Evropská vysílací unie je evropské sdružení převážně veřejnoprávních, ale i komerčních rozhlasových a televizních stanic se sídlem v Ženevě. Sdružuje 119 členských organizací v 56 evropských zemích, a dále 33 přidružených asociací v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii, Severní a Jižní Americe.

Související

Více souvisejících

Český rozhlas poplatky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy