Penam zavře karvinskou pekárnu United Bakeries. Co bude se zaměstnanci?

Společnost Penam ze skupiny Agrofertu ke konci září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries (UB), všem 57 zaměstnancům firma nabídla práci v Pekárně Ostrava - Martinov. ČTK to dnes sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Změna se podle něj nedotkne odběratelů a zákazníků UB. Penam dokončil fúzi s UB v tomto měsíci, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mu předtím přikázal prodat několik závodů. Zda se uzavření karvinské pekárny rozhodnutí ÚOHS týká, nechtěl Hanzelka komentovat.

"Z důvodu centralizace výroby, zvýšení efektivity výroby a využitelnosti technologického zařízení ve společnosti United Bakeries dojde k uzavření karvinské pekárny, a to na konci září tohoto roku," řekl mluvčí.

Zaměstnanci, kteří se rozhodnou přejít do ostravské provozovny, můžou dostat příspěvek na kompenzaci útraty za dopravu do nového pracovního místa, mohou získat i motivační odměnu. "Zaměstnancům, kteří se rozhodnou nevyužít naší nabídku přestupu, nabídneme pomoc při hledání nové práce formou doporučení a konzultací," dodal Hanzelka.

V minulém týdnu na dotaz ČTK mluvčí sdělil, že po ukončení fúze firma propustila ředitele UB Ivana Fleka, který byl v čele podniku šest let. Společnost má řídit nové představenstvo, většina nejvyššího vedení firmy podle Hanzelky ve funkcích zůstává.

ÚOHS na konci května rozhodl, že Holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny UB. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Podle dřívějších vyjádření agrárního analytika Petra Havla ovládá Penam zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu.

Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. V roce 2017 zaměstnával zhruba 33.000 lidí, z toho 22.000 v ČR. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), poté vložil své akcie do svěřenských fondů.

Související

Pečivo, Ilustrační fotografie

Komu patří značka Odkolek? Členka podnikatelského rodu žaluje pekárny Agrofertu

Členka podnikatelského rodu Odkolků zažalovala u Městského soudu v Praze společnost United Bakeries kvůli značce Odkolek. Chce po firmě mimo jiné doložit, že podnik užívá příjmení jejích předků se souhlasem rodiny. Holding Agrofert, který United Bakeries letos koupil, oponuje, že firma vlastní zapsanou ochrannou známku Odkolek. První soudní jednání by se mohlo uskutečnit během několika týdnů až měsíců.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)

Zemětřesení v Penamu, zbavuje se firem s tržbami za půl miliardy

Pekárenská jednička na trhu Penam z Agrofertu po koupi konkurenčních United Bakeries (UB) od příštího roku oddělí část svých kapacit a vytvoří firmu PEK Group, kterou nabízí ke koupi. Jde o povinnost, kterou mu nařídil při spojování firem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tržby prodávané části činily loni půl miliardy korun, výrobní kapacita byla 50.000 tun pečiva ročně, jde o pekárny chleba, pečiva a toastového chleba. Uvádí to inzerát, který vyšel v médiích. Firma neuvedla, které konkrétní pekárny budou do PEK Group začleněny. Šéf Penamu Jaroslav Kurčík dnes řekl, že PEK Group bude prakticky čtvrtým největším hráčem na trhu.

Více souvisejících

United Bakeries Penam Agrofert propouštění Karviná Ekonomika ÚOHS

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy