Valná hromada ČSTV: Návrhy na změnu názvu a stanov neprošly, Hušák zůstává

Praha - Ve Sportovním centru v Nymburce probíhá v sobotu 23. řádná valná hromada Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV). Očekávaly se od ní zásadní změny stanov, změna názvu a řešení krize loterijní společnosti Sazka a.s., ale zatím návrhy hlasováním neprošly.

Valná hromada hlasuje ve dvou komorách. První tvoří sportovní svazy, druhou tělovýchovné jednoty a sportovní kluby. Všechny změny musejí získat většinu v obou komorách, ale výsledky hlasování jsou v rozporu, tudíž neprošla změna návrhu názvu největší české tělovýchovné organizace na Asociace sportu České republiky ani úpravy stanov. Formát obou změn navrhl výkonný výbor. Proti byli zástupci sportovních svazů, kteří si reformu ČSTV přestavují zcela jinak než vedení organizace a delegáti ve druhé komoře. "Potřebujeme zásadní reformu organizace a nikoliv nějaké kosmetické úpravy," prohlásil předseda jachtařského svazu Karel Bauer.

Většina z 89 sportovních svazů sdružených v ČSTV tvoří platformu "Český sport 2011", která je v opozici proti současnému předsedovi organizace Pavlu Kořanovi zejména kvůli jeho postojům, jež zastává ve statutárních orgánech ČSTV.

Po negativním hlasování o změně názvu a stanov valná hromada projednávala situaci loterijní společnosti Sazka a.s., která je v úpadku. Na jednání je přítomen generální ředitel a předseda představenstva společnosti Aleš Hušák, který přednesl návrh svého záchranného plánu. Potom však musel hájit svou pozici, neboť zástupci sportovních svazů navrhují jeho odvolání. ČSTV je největší akcionářem Sazka a.s., patří mu téměř 68 procent akcií. Zástupci svazové komory přednesli návrh, aby výkonný výbor závazně inicioval na valné hromadě akcionářů Sazky Hušákovo odvolání z obou funkcí.

Toto hlasování mělo stejný výsledek jako ta předchozí. Svazová komora návrh na odvolání schválila. Komora jednot a klubů nikoliv. V případě návrhu Aleše Hušáka na opatření k zachování existence Sazky tomu bylo opačně.

"Situace je složitá, avšak v zásadě patová. Nic jsme neschválili. Aleš Hušák přednesl svůj návrh na řešení situace společnosti Sazka a.s., ale podle mého názoru jím uváděná čísla v té ekonomické analýze nejsou zcela korektní. Samotné řešení má asi jeden a půl stránky, je spíše v rovině teoretické a pan Hušák by ho měl předložit písemně. Navrhli jsme založení osmičlenného krizového výboru pro Sazku, v němž by byly svazy a jednoty s kluby paritně zastoupeny. Netuším, jak se bude situace vyvíjet dál, budeme jednat po další pauze," řekl agentuře Mediafax v sobotu v Nymburce Pavel Telička, prezident České rugbyové unie, bývalý eurokomisař.

"Mám takový pocit, že se dneska na ničem nedohodneme. Obě komory hlasují opačně a vůbec nic neřeší současnou situaci. Svazy stojí proti jednotám. Peníze na sportovní činnost jdou do svazů, ale když potřebuji antuku pro tenisty, tak mi ji předseda Českého tenisového svazu pan Kaderka nekoupí. Musím si ji sehnat a zaplatit sám," řekl agentuře Mediafax Richard Šach, generální sekretář TJ Bohemians Praha. "Neříkám, že panu Hušákovi, pokud jde o Sazku, zrovna věřím. Ale když to dostal tam, kde to je, tak by si to měl dodělat a zase tu káru z hnoje vytáhnout," dodal Richard Šach.

Pavel Telička označil situaci v jednacím sále sportovního střediska v Nymburce za polarizovanou. "Bylo tam několik důraznějších vystoupení včetně mého, ale zatím všechno probíhá celkem v klidu," dodal Telička.

"Já jsem spokojený, je to vlastně vítězství. Mně to vyhovuje. Konečně se tady ukázalo, kdo jsou ti bolševikové a pupkatí funkcionáři, kteří nechtějí změny názvu a stanov ČSTV, takoví ti pánové Kejval nebo Jansta," prohlásil šéf Sazky Aleš Hušák. Měl na mysli představitele platformy "Český sport 2011" Jiřího Kejvala, předsedu veslařského svazu a místopředsedu Českého olympijského výboru, a Miroslava Janstu, předsedu basketbalové federace.

"Pan Hušák tu nepřednáší názory, to je prostě arogance," glosoval chování Aleše Hušáka Karel Bauer.

"Když jsem to tu poslouchal, tak mě ani nenapadlo, aby se do diskuse na valné hromadě zapojoval." poznamenal Jiří Kejval, který byl jedním z prvních odpůrců řešení záchrany společnosti Sazka a.s. podle scénáře skupin Penta a E-Invest, které jednají ve shodě s Alešem Hušákem.

Delegáti se mimo sál obviňují ze zrady na jednotě ČSTV a hovoří o fiasku.

Související

Hušák, Aleš

Česká unie sportu prohrála spor s Hušákem, Ústavní soud stížnost odmítl

Brno - Ústavní soud odmítl stížnost České unie sportu (ČUS, dříve ČSTV), která neúspěšně žádala omluvu a odškodnění za poškození dobrého jména od Aleše Hušáka, někdejšího šéfa společnosti Sazka. Spor tak definitivně končí. Důvody odmítnutí stížnosti jsou formální - advokát nedoložil plnou moc k zastupování. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

Aleš Hušák čstv

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy