ČSOB má žně, letos jí stoupl čistý zisk o 45 procent

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 45 procent na 10,9 miliardy korun. K růstu zisku přispěla koupě zbývajícího 45procentního podílu v Českomoravské stavební spořitelně a přecenění dosavadního podílu. Objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o desetinu na 228,2 miliardy Kč.

Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně vzrostl díky růstu čistého úrokového výnosu, jednorázovému výnosu 2,1 miliardy Kč plynoucímu z přecenění dosavadního podílu 55 procent v ČMSS v souvislosti s akvizicí zbývajícího podílu, jednorázovému výnosu z prodeje ČSOB Asset Management, z vypořádání staršího právního sporu a na základě konsolidace ČMSS.

„Více než kdy dříve umíme nyní nabídnout financování přímo na míru. Díky síle a propojení naší skupiny nabízíme služby hypoteční banky, stavební spořitelny a pojišťovny na jednom místě,“ říká k hospodářským výsledkům za 2. čtvrtletí @john_hollows. https://t.co/U7W9FfNhBl pic.twitter.com/pJscAqTvaM

— ČSOB (@CSOB_CZ) August 8, 2019

Objem úvěrů ČSOB vzrostl v prvním pololetí meziročně o tři procenta na 752 miliard Kč, objem vkladů se snížil o pět procenta na 978 miliard Kč. Zvýšení úvěrového portfolia se opíralo zejména o růst hypotečních úvěrů, stavebního spoření, úvěrů pro malé a střední podniky a spotřebitelského financování. Objem vkladů klesl v důsledku nižšího objemu repo operací s institucionálními klienty.

Celková aktiva pod správou ČSOB vzrostla díky podílovým a penzijním fondům. Provozní výnosy banky stouply o 22 procent na 21,9 miliardy korun. Provozní náklady vzrostly o osm procent na 9,4 miliardy korun.

V meziročním srovnání stoupl počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví o 24 procent. Zvýšil se o 22 procent také počet mobilních bankovních transakcí. Významně tak stoupá počet klientů, kteří řeší finanční záležitosti prostřednictvím mobilního telefonu, uvedla banka.

Z velkých bank v prvním pololetí stoupl České spořitelně čistý zisk meziročně o 10,5 procenta na 8,7 miliardy korun, Komerční bance vzrostl o šest procent na 7,2 miliardy Kč, UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 13 procent na 4,87 miliardy Kč a Raiffeisenbank o 69 procent na 2,8 miliardy Kč. Naopak Monetě Money Bank se snížil o 5,1 procenta na 2,01 miliardy korun.

Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Související

Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.
Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 

Více souvisejících

ČSOB banky Ekonomika Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Americký voják v rukou Moskvy. Rusové ho viní z krádeže, Bílý dům o případu ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy