Pozor. Končí platnost prvních certifikátů pro EET. Jak si vygenerovat nový?

Během několika měsíců skončí platnost prvních pokladních certifikátů, které byly generovány v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb koncem roku 2016, upozornila finanční správa. Dotčení podnikatelé by si tak měli vygenerovat nový certifikát, protože po vypršení platnosti původního jim nepůjdou zaevidovat tržby a vystavují se tak sankcím.

Platnost největšího počtu certifikátů skončí v listopadu 2019, a to 52.000. V únoru 2020 pak vyprší platnost u 112.000 certifikátů.

Podle údajů na internetových stránkách k EET je v současnosti vydáno zhruba 354.000 certifikátů. Vydané pokladní certifikáty mají platnost tři roky. Datum ukončení platnosti certifikátu zjistí podnikatelé přímo v aplikaci EET.

3 roky utekly jak voda, a proto se blíží období, kdy končí platnost některých pokladních certifikátů.☝?Aby vaše pokladní zařízení šlapalo jak má, bude potřeba vygenerovat nový certifikát ? https://t.co/2a0Bjx8s3wOvěřte si platnost vašeho certifikátu:https://t.co/VSPMvc9myG pic.twitter.com/4sXRtd61pW

— Finanční správa ČR (@financnisprava) July 31, 2019

Manažer pro legislativu z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Věroslav Sobotka si nemyslí, že by změnu přijímali podnikatelé negativně. "Tím, že skončí platnost certifikátů, tak si na webu finanční správy může podnikatel upravovat provozovny. Když ji například zavře, nebo otevře novou. To vše on má zpřístupněno online, takže je otázka minut, kdy si změny provede a to je povinen dělat. U certifikátu je to to samé, vygeneruje si nový a starý zneplatní," doplnil Sobotka. Podle něj podnikatel na portálu finanční správy získává díky tomu přehled o svých tržbách, které vygeneroval za uplynulý měsíc nebo rok.

První vlna EET, která se týkala hotelů a restaurací, odstartovala začátkem prosince 2016. Druhá, která se týkala obchodníků, pak začala v březnu 2017. Prostřednictvím certifikátu systém finanční správy identifikuje daného poplatníka. Podnikatel přitom může mít jeden certifikát pro všechna svá pokladní zařízení, ale i více certifikátů pro každou svou provozovnu nebo pro každé pokladní zařízení.

Nový certifikát lze vygenerovat ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portále. Podnikatelé mají k dispozici na internetu podrobný návod. "Doporučujeme uživatelům využít službu, která upozorní na konec jeho platnosti, k čemuž stačí ve stejné části aplikace do pole 'Email pro upozornění' zadat kontaktní e-mail," uvedla finanční správa.

V současnosti je do EET zapojeno zhruba 187.000 podnikatelů. Ti za dobu trvání EET zaevidovali 11,1 miliardy tržeb.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET finanční úřad podnikatelé Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 18 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy