Stát vyhlásí tendr na transformaci Čepra

Praha - Státní komise v prvních měsících roku 2012 zahájí dvoukolové výběrové řízení, jehož vítěz bude mít na starosti transformaci firmy Čepro. V pondělí to uvedl server deníku E15.

„Byl bych rád, kdybychom první kolo vyhlásili na konci ledna,“ uvedl pro E15 Jiří Jirka, náměstek ministra průmyslu a obchodu a vedoucí výběrové komise.Největší podpoře se těší scénář, podle kterého se Čepro propojí s některou z rafinerských společností. Konkrétní formu by měl upřesnit vítěz prvního kola tendru, který zřejmě vzejde z okruhu významných poradenských firem.„Jeho úkolem bude posoudit strategii v širším kontextu,“ dodal Jirka.Samotnou transformaci by potom měl provést například bankovní subjekt, který se zabývá fúzemi. Čepro by si nakonec s některou rafinerskou společností vyměnilo akciové podíly nebo obchodní aktivity, ve hře je tedy i možnost částečné privatizace.Čepro se nyní věnuje skladování pohonných hmot, jejich přepravě, velkoobchodu i provozování čerpacích stanic, ale v celém řetězci mu chybí právě rafinerie. Zájem o propojení s touto státní firmou projevil jak Unipetrol z polské skupiny PKN Orlen, který většinově ovládá české rafinerie, tak slovenská rafinerská společnost Slovnaft.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Tendr na Dukovany do konce roku nebude. Podle Havlíčka jsou ve hře čtyři varianty

Výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech do konce roku vypsáno nebude. Stálý výbor pro jadernou energetiku dnes za účasti opozice diskutoval čtyři možné varianty, které do konce ledna proberou šéfové parlamentních stran a následně se rozhodne. ČTK to po jednání řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Více souvisejících

tendr Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy