Praha snížila granty! Kulturní stánky dostanou méně

Praha - Částku ve výši 211,9 milionu korun na podporu umění a kultury v metropoli schválili zastupitelé hlavního města na svém čtvrtečním zasedání. Kulturní stánky dostanou kvůli úsporám o deset procent méně, než jim bylo přislíbeno.

Z celkového počtu 698 žádostí o jednoleté a víceleté granty jich uspěla rovná polovina. Víceleté projekty, které v letošním roce pokračují, získají z celkové částky 148 milionů 316 tisíc korun, což je zhruba 70 procent všech prostředků. Na jednoleté granty poputuje částka 63,5 milionu korun.

"Jsem rád, že i při ztížených ekonomických podmínkách se Praze stále daří podporovat umění a kulturu," uvedl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).

Opoziční ČSSD se snížením grantů nesouhlasí. "Tento krok je nejen citelnou ranou pro pražskou kulturu a pro samotné projekty. Obáváme se, že to bude znamenat pro řadu z nich nejen citelný útlum, ale pravděpodobně i úplný zánik některých institucí," řekl bývalý radní pro kulturu Lukáš Kaucký. Upozornil současně na fakt, že u víceletých grantů se jedná již o druhé snížení proti smluvně vázané částce, protože v roce 2011 propad činil šest procent. V letošním roce dochází ke snížení deseti procent.

"Město kvůli těmto škrtům porušuje vlastní závazné smlouvy, protože podle smlouvy o poskytnutí víceleté účelové dotace – víceletého grantu, musí poskytovatel o snížení grantu rozhodnout do 60 dnů od schválení rozpočtu města v daném roce. Je však zřejmé, že tato lhůta nebyla dodržena," dodal Kaucký. Tvrdí, že magistrát se vůči svým příspěvkovým organizacím chová jako nespolehlivý partner.

"Nemám žádnou radost z tohoto materiálu, protože jsme snižovali granty již v loňském roce. Doufám, že se nám tento trend podaří v budoucnu zastavit," prohlásil bývalý předseda kulturního výboru a šéf zastupitelů ODS na magistrátu Ondřej Pecha.

"Ani já nemám velké potěšení předkládat tento tisk, nicméně ekonomická situace to neumožňuje. Taková je realita," uzavřel Novotný. Snížení víceletých grantů tak vzbudilo bouřlivé emoce. Zastupitelé i přes rozdílný názor nakonec pro tento nepopulární krok ruku zvedli.

Divadlo Archa získá 18 milionů korun, to je o dva miliony méně, než se očekávalo. O milion méně dostane Dejvické divadlo, tedy devět milionů korun. Museum Kampa si pohoršilo o 80 tisíc korun, město uvolnilo 720 tisíc korun na jeho výstavy.

V případě jednoletých grantů dostane Divadlo Semafor šest milionů korun, Divadlo Bez zábradlí 2,5 milionu korun, Divadlo v Řeznické dva miliony korun, občanské sdružení Farma v jeskyni 1,7 milionu korun a sdružení Divadlo Company.cz na provoz Strašnického divadla 1,4 milionu korun. Centrum současného umění DOX obdrží pět milionů korun a Člověk v tísni na filmový festival o lidských právech Jeden svět 1,1 milionu korun. Na mezinárodní filmový festival Fresh Film Fest hlavní město poskytlo 290 tisíc korun.

Kulturní akce, které získají finanční podporu, vybrala grantová komise složená ze 14 odborníků a jednoho zastupitele. Komise vyřadila 81 projektů kvůli nesplnění podmínek a zbylé ohodnotila bodovou škálou. Na základě sečtených bodů přiřadila celkovou výši grantu.

Související

Vědci

Čeští vědci jsou machři. Získali pět prestižních grantů ERC, nejvíc od roku 2008

Praha - Prestižní granty Evropské výzkumné rady (ERC) letos získalo pět řešitelů z Česka. Dva z nich míří na Univerzitu Karlovu, po jednom mají řešitelé z Masarykovy univerzity v Brně, z Biologického centra a z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Přední český fyzik a jeden z 22 členů rady Tomáš Jungwirth označil výsledky vědců z ČR za skvělou zprávu.
Ilustrační foto

Šéf Grantové agentury rezignoval, mluví o nevybíravé kampani akademiků

Praha - Předseda Grantové agentury ČR (GA ČR) Petr Matějů rezignoval na funkci. Svůj krok odůvodnil i tlaky zájmových skupin, které podle něj účelově zpochybňují transparentnost udělování peněz na podporu základního výzkumu. Předsednictvo agentury několik měsíců čelí kritice části vědecké obce kvůli neudělení grantů dvěma filozoficko-historickým projektům. Matějů rezignoval s účinností od 1. října. ČTK o tom dnes informovala mluvčí agentury Gabriela Bechynská.

Více souvisejících

granty

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy