Výroba na míru OP našla nového majitele

Prostějov - Jediná funkční část zkrachovalého Oděvního podniku (OP), kterou je výroba na míru (takzvané měřenky), po dvou letech od prohlášení konkurzu na OP konečně změní majitele. Uvádí to pondělní vydání deníku E15.

Do výběrového řízení vyhlášeného insolvenční správkyní Miloslavou Horskou letos v únoru přišla jediná finální závazná nabídka a jediný zajištěný věřitel, Česká spořitelna, se ji rozhodl využít. „Česká spořitelna nabídku akceptovala, vítěz byl řádně vyrozuměn a nyní běží lhůta pro složení ceny. Do ukončení procesu nebudu zveřejňovat jeho jméno,“ řekla deníku insolvenční správkyně OP Miloslava Horská. Již dříve správkyně uvedla, že nabídku podala tuzemská firma s regionální působností a z oděvního oboru.

Zatím také není známa cena, za kterou měřenky změní majitele. Podle znaleckého posudku z předloňského roku činila tehdy hodnota měřenek 180 milionů korun. Cena byla jediným kritériem pro jejich získání. Oděvní podnik, který v době největší slávy zaměstnával až deset tisíc lidí a nyní je to jen několik stovek, se v konkurzu ocitl v květnu 2010. Kvůli sporům o platnost prohlášení konkurzu byl ale prodej majetku včetně měřenek stále odkládán. Aktuální výběrové řízení je již třetím pokusem měřenky prodat.

Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal na podzim 2010 i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Z tohoto řízení ale nevzešel žádný vítěz, a to i přesto, že se o koupi zajímali i velcí výrobci oděvů český Pietro Filipi, belgický Scabal a největší slovenský výrobce konfekce Ozeta Neo. Důvodem byla právní nejistota zájemců vyplývající ze zrušení konkurzu podniku v prosinci 2010. Spory o průběh konkurzu vyvrcholily nejen zrušením a poté opětovně prohlášením konkurzu na firmu, ale také odvoláním původního insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce Jana Kozáka, který insolvenční řízení původně zahájil. Podle některých názorů odsunem prodeje měřenek klesla hodnota majetkové podstaty OP, což by mimo jiné znamenalo, že po jejím prodeji zůstane méně peněz na menší věřitele, zbudou-li vůbec nějaké.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kauza exšéfa OP Prostějov nekončí, žalobce se odvolal proti zprošťujícímu verdiktu

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Více souvisejících

OP Prostějov

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy