Hasiči nedostanou peníze za zásahy při dopravních nehodách

Praha - Hasičské sbory zřejmě nedostanou ani část peněz, které pojišťovny vyberou na povinném ručení. Senátní návrh, který měl zajistit posílení rozpočtu hasičů, ve středu vláda podle informací Mediafaxu odmítla podpořit.

Podle představ senátorů mají pojišťovny podnikající na území České republiky odvést šest procent z vybraného povinného ručení na speciálně zřízený účet spravovaný ministerstvem vnitra. Získané finanční prostředky by se, podle předem určených pravidel, přerozdělovaly. Ve výsledku by byly určené na investice do obnovy hasičského technologického parku a jeho dovybavování.Na základě vybraných peněz by se tak podařilo pro hasiče získat přibližně 1,4 miliardy korun ročně. Tři pětiny těchto finančních prostředků by pak přerozdělovalo přímo ministerstvo vnitra jednotlivým hasičským záchranným sborům krajů a zbývající dvě pětiny by byly přeposlány jednotlivým krajům, které následně tyto prostředky přerozdělily obcím zřizujícím sbory dobrovolných hasičů.Senátoři odůvodňují návrh tím, že u povinného ručení je povinnost uzavřít jej stanovena zákonem. V důsledku u tohoto druhu pojištění tak neexistuje standardní tržní prostředí, neboť poptávka po takovém produktu je svým způsobem dána právě zákonnou povinnosti. Dalším důvodem je podle nich fakt, že významná část činnosti hasičských sborů spočívá v zásazích při dopravních nehodách.V roce 2011 hasiči uchránili hodnoty jen u požárů za osm miliard korun, zatímco rozpočet Hasičského záchranného sboru České republiky byl 7,195 miliardy. Zásahy na požáry přitom oscilují mezi 18 až 20 procenty celkového počtu zásahů. "Lze tak předpokládat, že uchráněné hodnoty by se pohybovaly o řád výše," stojí v důvodové zprávě.Novela vznikla v reakci na předpokládané snížení finančních zdrojů pro hasiče na rok 2013 a 2014, které podle předkladatelů nelze zajistit jakýmikoliv úspornými opatřeními."V rozpočtu není zohledňován trvalý trend růstu inflace a nárůst počtu zásahů, což může ohrozit i zajištění bezpečnosti práce a ochrany zdraví zasahujících příslušníků, problémem je i zastaralost technických prostředků. Finanční prostředky jsou již dlouhodobě vynakládány s maximální úsporností, po zavedení nejtvrdších úsporných opatření jsou některé nutné výdaje odsouvány, čímž se propad ve finančních zdrojích stále prohlubuje," konstatuje materiál.Obdobný zákon platí už například deset let na Slovensku. I přes negativní stanovisko vlády se návrhem bude zabývat Poslanecká sněmovna.Pokud by byl návrh schválen, nabude účinnosti 1. ledna 2013.

Související

Více souvisejících

Hasiči povinné ručení

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy