Cigarety od ledna zdraží! Podívejte se o kolik

Praha - Krabička cigaret v příštím roce podraží zhruba o dvě koruny, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření.

Návrh zákona podpořili zákonodárci 51 hlasy, proti byl pouze jeden z přítomných a dvanáct senátorů se hlasování zdrželo.

"V roce 2013 by měla cena krabičky cigaret stoupnout zhruba o dvě koruny a v roce 2014 o další dvě koruny," vypočetl po projednání normy na vládě premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že státnímu rozpočtu má změna přinést 1,7 miliardy korun.

Minimální odvod z jedné cigarety na spotřební dani je letos 2,10 koruny, příští rok to bude 2,16 koruny a v roce 2014 dokonce dvě koruny a 25 haléřů. U doutníků a cigarillos stoupne daňové zatížení během dvou let o pět haléřů na kus. Tabák ke kouření na spotřební dani zdraží z letošních 1400 korun na kilogram na 1620 korun v příštím roce a až na 1800 korun v roce 2014.

"Změna sazeb spotřební daně z cigaret je navržena tak, aby k 1. lednu 2014 bylo dosaženo minimálních sazeb spotřební daně stanovených (evropskou) směrnicí," vysvětlilo ministerstvo financí jako předkladatel normy.

Novela obsahuje také změny vyplývající ze zkušeností správce daně. Úprava dále navrhuje umožnit v určitých případech použití zajištění daně na úhradu nedoplatku na všech daních. "V novele je také jednoznačně vymezen vztah zajištění daně mezi zákonem o spotřebních daních a zajišťovacími instrumenty daňového řádu," uvedlo ministerstvo.

Pravomoci správce daně mají být nově upravené tak, aby odpovídaly daňovému řádu a zabránilo se duplicitám nebo případnému zúžení pravomocí správce daně.

U minerálních olejů norma zavádí vracení daně, pokud budou tyto oleje použité pro mineralogické nebo metalurgické procesy. Zpřesněné má být také vracení daně u takzvaných ostatních benzinů.

V oblasti tabákových výrobků má zákon umožnit, aby mohl odběratel požádat pověřený celní úřad o snížení úhrady hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru nebo o snížení zajištění hodnoty tabákových nálepek při jejich odběru. Norma stanovuje podmínky a způsob, jakým může odběratel o takové snížení žádat, a také je stanovená výše snížení úhrady nebo zajištění.

Novela upravuje koncepci právní úpravy správních deliktů s cílem jejího zpřehlednění. Úprava rozděluje správní delikty na přestupky fyzických osob a správní delikty právnických nebo podnikajících fyzických osob.

Materiál upravuje také zákon o Celní správě České republiky, a to v souvislosti s úpravou pravomoci kontrolovat poštovní zásilky a s některými dalšími dílčími úpravami technického charakteru.

Novela má začít účinkovat, až na vybraná ustanovení, od 1. ledna 2013. Nejdřív ji ale ještě musí podepsat prezident.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR daň cigarety

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy