Pracovní agentury si stěžují, že je MPSV chce zlikvidovat

Praha - Připravovaná novela zákona o zaměstnanosti, která je na vládě v připomínkovém řízení a kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), má podle ředitele JOB-centra Ostrava Radovana Burkoviče za cíl zlikvidovat agentury práce. Tisková mluvčí MPSV Štěpánka Filipová to popřela.

Novela zákona by měla přinést celkové zvýšení nákladů na provoz agentur práce, které jsou už nyní výrazně vyšší než v jiných oblastech podnikání. "Poplatky za vydání a udržování licencí by měly stoupnout z tisíců na statisíce korun," uvedl Burkovič a dodal, že už v současné době mají agentury práce mnohem obtížnější situaci než jiné podnikatelské subjekty. "Zatímco živnostenský list obdržíte na počkání doživotně za pouhých tisíc korun, o přidělení licence rozhoduje ministerská komise a licenci za správní poplatek pět až 25 tisíc uděluje pouze na tři roky. Licenci navíc nelze prodloužit. Lze pouze požádat o novou, což se neobejde bez všech náležitostí večetně poplatku," popsal současný stav Burkovič.

Pokud vstoupí v platnost ministerský návrh zákona, bude situace ještě horší. "O přidělení licence rozhodne ministerská komise a licenci vydá za správní poplatek 15 až 65 tisíc korun. Sice již tato licence bude doživotní, ale odborný zástupce agentury práce bude muset každý rok u ministerské komise absolvovat jakési přezkoušení odbornosti za poplatek 20 tisíc korun. Jinak o licenci přijde. Doposud stálo podnikání agentur práce v průběhu deseti let při trojím vydání licence 15 až 75 tisíc korun. Podle návrhu ministerstva by mělo stát v průběhu deseti let neskutečných 215 až 265 tisíc korun," uvedl Burkovič. "Ministerstvo práce chce změnou zákona zlikvidovat pracovní agentury," dodal ředitel JOB-centra Ostrava.

"S prohlášením pana Burkoviče nelze souhlasit," řekla Mediafaxu Štěpánka Filipová. "MPSV nemá zájem na likvidaci agentur práce. Záměrem MPSV a důvodem přípravy novely zákona o zaměstnanosti bylo kromě jiného řešit oblast zaměstnávání cizinců i prostřednictvím agentur práce. Novela se připravovala na základě závěrů pracovní skupiny pro agenturní zaměstnávání, která byla ustanovena plénem Rady hospodářské a sociální dohody (Tripartity) v říjnu 2008. Členem této skupiny je kromě sociálních partnerů i Asociace poskytovatelů personálních služeb, která sdružuje nejvýznamnější agentury působící na českém pracovním trhu," osvětlila význam a vznik novely Filipová.

Burkovič dále vyčetl MPSV, že požadavky na kvalifikaci jsou přehnané. "Podle návrhu ministerstva se podnikání agentur práce má stát suverénní vzdělanostní špičkou v rámci Evropy i světa. Nestačí už čtyři roky středoškolského vzdělání plus pět let praxe nebo devět let středoškolského a vysokoškolského vzdělání a dva roky praxe. Ministerstvo chce na základě jím vydané vyhlášky každoročně přezkušovat všechny dosavadní i nové odborné zástupce agentur práce. Z čeho? To není jasné," vyjmenoval další omezení Burkovič.

"Novela předpokládá mimo jiné složení odborné zkoušky pro posouzení způsobilosti," připustila existenci zkoušek Filipová. "Tento požadavek vychází z dnešní situace, kdy se množí případy, že někdo formálně splní podmínky odborné způsobilosti a dostane povolení ke zprostředkování zaměstnání. Jenže v praxi často tento člověk nemá povědomost o oblasti 'zprostředkování zaměstnání', a je tak pouze nastrčenou osobou plnící formálně povinnost stanovenou zákonem," upřesnila Filipová.

"MPSV zcela záměrně rozhoduje o udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání v komisi, aby předešlo vzniku korupčního prostředí. Z obdobného důvodu se předpokládá absolvování odborných zkoušek před komisí, jmenovanou ministerstvem," uzavřela Filipová.

"Je jasné, že ministerský návrh novely zákona o zaměstnanosti a navazujících zákonů nejenže neřeší stávající problémy na trhu práce a v podnikání agentur práce, ale naopak vrší další povinnosti a platby na jejich bedra a dále jim znesnadňuje a prodražuje podnikání. A takový návrh předkládá ministerstvo práce v období krize?" trval na svém Burkovič.

Návrh novely zákona o zaměstnanosti je nyní v připomínkovém řízení na vládě. Jaký bude jeho další osud, není zatím zřejmé.Ilustrační foto: pixmac

Související

Pracovník, ilustrační foto

Pracující lidé platí druhým dovolenou a zevlování, říká ekonom. Programy podpory by měly skončit

Úřad práce eviduje 3,6 procent nezaměstnaných, ale reálná čísla dostupných lidí na trhu jsou podle odborníků zcela jiná. Pracovní portály zaznamenávají výrazný pokles nabídky pracovních míst a sledují nárůst reakcí na volné pozice. Kvůli systému státních podpor zároveň jedna skupina obyvatel platí dovolenou skupině druhé. Ekonomika by se ale podle expertů už neměla spoléhat na stát, přestože se jí podlomí kolena.
Pracovník, ilustrační foto

Přibývá agentur práce. Dodržují zákoník práce?

Agentur práce v Česku zase přibývá. Po předloňském úbytku po zpřísnění pravidel se jejich počet na konci loňska dostal na 2102. Každoročně rostlo také množství zahraničních agenturních pracovníků. Za poslední čtyři roky se víc než zdvojnásobilo. Loni v ČR přes agenturu pracovalo víc než 165.400 cizinců. Vyplývá to ze zprávy ministerstva práce o potírání nelegálního zaměstnávání. Podle dokumentu inspekce zjistila stále častější obcházení pravidel při takzvaném zastřeném agenturním zaměstnávání.

Více souvisejících

pracovní agentury

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Koudelka ve Sněmovně ozřejmil, o co šlo proruské platformě Voice of Europe

Jedním z cílů lidí kolem sankcionované platformy Voice of Europe byla špionáž uvnitř EU, řekl ředitel BIS Michal Koudelka v pondělí na konferenci v Poslanecké sněmovně. Koudelka ocenil tvrdou a nekompromisní reakci vlády, která platformu a její představitele zařadila na konci března na národní sankční seznam. 

před 1 hodinou

Robert Fico

Ficův stav se po atentátu nadále zlepšuje, oznámila nemocnice

Lékařské konzilium na základě výsledků vyšetření potvrdilo postupné zlepšování zdravotního stavu slovenského předsedy vlády Roberta Fica (Směr-SD). Agenturu TASR o tom v pondělí informoval tiskový odbor Úřadu vlády (ÚV) SR. Premiér je hospitalizován ve Fakultní nemocnici s poliklinikou FD Roosevelta v Banské Bystrici.

před 1 hodinou

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Co čeká hokejisty na Staromáku? Nadšení fanoušci nebudou to jediné

V Česku budou dnes odpoledne oficiálně pokračovat oslavy zisku titulu mistrů světa v ledním hokeji, který národní tým vybojoval v neděli večer po vítězství nad Švýcarskem. Největší akce se chystá na Staroměstském náměstí v Praze. Na co se lidé mohou těšit? 

Aktualizováno před 2 hodinami

V Národním divadle se koná poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. (27.5.2024) Prohlédněte si galerii

Česko se v Národním divadle rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem

Česko se v pondělí rozloučilo s baletním mistrem Vlastimilem Harapesem, který zemřel po těžké nemoci během předminulého týdne ve věku 77 let. Lidé v čele s jeho kolegy zaplnili historickou budovu Národního divadla, která hostila poslední rozloučení. Zájem byl značný, smuteční hosté museli čekat ve frontě.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Josep Borrell, vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku

Borrell: Funkční Palestinská samospráva je i v zájmu Izraele

Místopředseda Evropské komise a šéf diplomacie EU Josep Borrell opět vyzval k příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí odvlečených do této palestinské enklávy po loňském útoku na Izrael. Učinil tak po jednáních v Bruselu s novým premiérem Palestinské samosprávy Mohammadem Mustafóm, informuje agentura DPA.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Jsme mistři. Český národní tým ovládl MS v hokeji, v Praze porazil Švýcarsko 2:0

V neděli večer se v pražské O2 Areně koná vyvrcholení letošního hokejového světového šampionátu v České republice, ve kterém se utkává domácí národní tým s tím švýcarským. Jedná se o historicky první vzájemný zápas těchto dvou týmů ve finále v historii MS. Česká hokejová reprezentace se pak ve finále MS objevila poprvé po 14 letech a chtěla navázat na dosud poslední zlato z roku 2010, ale i na zlato z roku 1985, kdy se naposledy domácímu (tehdy československému) týmu podařilo ovládnout turnaj na domácí půdě. To pro Švýcary se jedná o druhou účast ve finále v historii, před šesti lety získali stříbro po porážce se Švédskem. Český tým nakonec zvítězil 2:0 a odnáší si vytoužené zlato.

včera

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí Prohlédněte si galerii

Češi kvůli MS v hokeji zaplnili náměstí. Policisté a záchranáři ošetřují kolabující

Hokejoví fanoušci zaplnili Staroměstské náměstí v Praze, aby na velkoplošné obrazovce sledovali finále mistrovství světa mezi Českem a Švýcarskem. Podle pořadatelů vidělo první třetinu asi 15 000 lidí. Záchranáři na místě ošetřili několik osob, které v davu zkolabovaly. Diváci skandovali a povzbuzovali český tým, zatímco švýcarská přesilová hra byla provázena pískotem.

včera

včera

včera

Sunak: Pokud zvítězíme ve volbách, zavedeme povinnou vojenskou službu

Britská Konzervativní strana zavede povinnou vojenskou službu pro mladé lidi, pokud zvítězí v červencových parlamentních volbách, prohlásil sobotu pozdě večer její předseda a zároveň premiér Rishi Sunak, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy