Přibývá agentur práce. Dodržují zákoník práce?

Agentur práce v Česku zase přibývá. Po předloňském úbytku po zpřísnění pravidel se jejich počet na konci loňska dostal na 2102. Každoročně rostlo také množství zahraničních agenturních pracovníků. Za poslední čtyři roky se víc než zdvojnásobilo. Loni v ČR přes agenturu pracovalo víc než 165.400 cizinců. Vyplývá to ze zprávy ministerstva práce o potírání nelegálního zaměstnávání. Podle dokumentu inspekce zjistila stále častější obcházení pravidel při takzvaném zastřeném agenturním zaměstnávání.

Agentury byly v minulosti terčem kritiky kvůli nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. V roce 2017 pravidla zpřísnila novela o zaměstnanosti. Zavedla pro agentury povinnou kauci 500.000 korun. Stanovila také, že agenturní pracovníci musejí mít stejné podmínky a odměnu jako kmenoví zaměstnanci. Agentury nemohou navíc zprostředkovávat dočasnou práci v určitých profesích.

Podle zprávy fungovalo na konci roku 2014 v Česku 1587 agentur. Jejich počet rostl a o dva roky později se dostal na 2011. Předloni po zpřísnění pravidel agentur ubylo, na konci roku jich bylo 1938. Koncem loňska jich působilo na českém trhu práce zase 2102.

Podle zprávy rostl každoročně i počet zahraničních zaměstnanců, které agentury dočasně přidělily do firem či podnikatelům. V roce 2015 jich bylo 76.074. Loni přes agentury pracovalo v Česku 165.439 lidí ze zahraničí, z nichž téměř 103.000 pocházelo ze zemí EU a přes 62.400 bylo ze států mimo osmadvacítku. "Proti roku 2017 došlo k poklesu počtu občanů EU o 7103 osob a navýšení počtu cizinců ze třetích zemí o 26.847," uvádí zpráva.

Česko má nejnižší nezaměstnanost v osmadvacítce. V červnu dosahovala 2,6 procenta. Volných míst je víc než lidí bez práce. Zaměstnavatelé žádají síly z ciziny.

Výsledky kontrol v posledních třech letech ukazují na častější zastřené zprostředkování zaměstnání. "V praxi se nejčastěji jedná o případy, kdy je řádné zaměstnání zastíráno uzavřeným obchodním vztahem," uvádí zpráva. Podle ní se tak dohoda o dočasném přidělení zaměstnance mezi agenturou a zájemcem o pracovní sílu nejčastěji nahrazuje smlouvou o dílo, o vzájemné spolupráci či smlouvou mandátní.

Inspektoři na "zastírané zprostředkování" přišli u agentur i obchodních společností. Některé měly zahraniční zástupce. Výjimečné nebylo to, že v minulosti agentura práci zprostředkovávat mohla a teď povolení už nemá, pracovní síly ale dál přidělovala právě "zastřenou formou". Podle zprávy bylo také často náročné vztahy na pracovišti mezi zprostředkovateli a firmami rozplést.

Na zastřené zprostředkování se loni zaměřilo 268 kontrol u 248 subjektů. Inspektoři zjistili 817 porušení předpisů. Přišli také na nelegální práci, a to u čtyř lidí z Česka, 49 z EU a 344 cizinců ze zemí mimo osmadvacítku, nejčastěji z Ukrajiny. Za přestupek zastřeného zprostředkování inspekce uložila loni 29 pokut za celkem 7,12 milionu.

Inspektoři se zaměřili ale i na to, zda agenturní pracovníci nemají horší podmínky a mzdy než kmenoví zaměstnanci. Kontrol bylo 648, tři pětiny z nich odhalily porušování pravidel. Inspektoráty uložily 116 pokut za celkem 9,58 milionu korun. Nejčastěji je daly za nedodržení srovnatelných pracovních a mzdových podmínek agenturních a kmenových zaměstnanců, za neuvedení odměny v dohodě či pokynu o přidělení pracovníka.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) začátkem letošního února uvedla, že její úřad zvažuje další regulaci agenturního zaměstnávání. Popsala tehdy, že by ředitelství úřadu práce mohlo získat nové pravomoci a víc by se zaměřilo na práci cizinců. Šéfka resortu tak reagovala na článek serveru německé stanice Deutsche Welle o špatných podmínkách zahraničních dělníků v jedné z továren holdingu Agrofert. Společnost Vodňanská drůbež z holdingu pak sdělila, že její čeští i zahraniční kmenoví a agenturní zaměstnanci pracují za stejných podmínek. Premiér Andrej Babiš (ANO), který Agrofert vložil do svěřenských fondů, označil článek za vymyšlený.

Související

Pracovník, ilustrační foto

Pracující lidé platí druhým dovolenou a zevlování, říká ekonom. Programy podpory by měly skončit

Úřad práce eviduje 3,6 procent nezaměstnaných, ale reálná čísla dostupných lidí na trhu jsou podle odborníků zcela jiná. Pracovní portály zaznamenávají výrazný pokles nabídky pracovních míst a sledují nárůst reakcí na volné pozice. Kvůli systému státních podpor zároveň jedna skupina obyvatel platí dovolenou skupině druhé. Ekonomika by se ale podle expertů už neměla spoléhat na stát, přestože se jí podlomí kolena.

Více souvisejících

pracovní agentury práce Cizinci práce na černo

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy