Odborář Dušek křičí: ČD Cargo lže, propustí tisíce lidí!

Praha - Až čtyři tisíce zaměstnanců přijde v příštím roce o práci ve státním dopravním podniku ČD Cargo. Mediafaxu to v pondělí sdělil předseda Svazu odborářů služeb a dopravy (SOSaD) Jaromír Dušek s tím, že pokud nyní představitelé společnosti hovoří o 2500 výpovědích, je to jen první chystaný krok.

"Zároveň by ČD Cargo mělo podle dostupných informací prodat k sešrotování více než pět tisíc vagonů. Já o tom sice vážně pochybuji, ale toto číslo již několikrát zaznělo a existuje. V minulosti se však o tomto kroku hovořilo opakovaně a nikdy se sešrotování nedocílilo," uvedl předseda Dušek. Panuje obava z toho, aby nebyly vagony použity na provozování nákladní dopravy konkurencí.

Spolu s chystaným propouštěním a snižováním počtu vagonů se dá rovněž očekávat pokles počtu hnacích vozidel, tedy lokomotiv. "Přesto nyní nemohu potvrdit přesný počet strojů, kterých by se to mělo týkat," doplnil šéf odborářů.

Za současnou špatnou kondicí ČD Cargo stojí především neodborný management firmy dosazený do jejího vedení politickými strukturami. "To samé se bohužel týká i mateřské společnosti ČD Cargo, tedy Českých drah. Celý vývoj nakonec stát připraví o desítky miliard v majetku nebo v nákladech na nezaměstnané. Přitom v minulosti nákladní doprava vykazovala každoroční zisky v objemu dvou až tří miliard korun, které bylo možné využít na financování ztrátové osobní přepravy," připomněl Dušek.

V personální oblasti na nejvyšších postech podle něho stát naprosto selhal, čímž přivodil zkázu ČD Carga.

ČD Cargo patří s ročním objemem přepravy zboží přibližně 86 milionů tun mezi pět největších železničních dopravců v EU, který poskytuje služby zákazníkům na přibližně 1100 místech České republiky a prostřednictvím dceřiných společností i po celé Evropě. K zajištění provozu nákladních vlaků má ČD Cargo k dispozici více než 900 lokomotiv a 25 tisíc vozů různých druhů a řad.

Související

Vlaky

V Německu platí nové nařízení. Na koleje nesmí hlučné nákladní vagony

Na německých železnicích ode dneška platí zákaz jízdy pro obzvláště hlučné nákladní vagony, týkat se to bude i zahraničních dopravců. Po letech protestů by se tak obyvatelé žijící u tratí měli dočkat tiššího prostředí. Úroveň hluku chtějí úřady kontrolovat, ovšem s pokutami, jejichž výše může činit až 50.000 eur (1,3 milionu Kč), se počítá až za rok. České dráhy dnes ČTK sdělily, že zhruba třetina jejich vlaků je vybavená tichými brzdovými špalíky.

Více souvisejících

čd cargo Jaromír Dušek Vlaky

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy