Výkupny sběru šidí ve velkém. Na co si dát pozor?

Praha - Téměř třetina podnikatelů, kteří vykupují sběrné suroviny, nedodržuje předpisy. Neváží suroviny na ověřených vahách a často také spotřebitele šidí nesprávným účtováním, k porušení předpisů došlo u 105 z 332 kontrol, vyplývá to ze zprávy České obchodní inspekce (ČOI) za rok 2012.

"Také vykupují prospěšná zařízení nebo jejich části, jako jsou kryty kanálů, sloupů veřejného osvětlení, nebo dopravní značky," uvádí inspekce.

V průběhu roku 2012 provedli inspektoři celkem 332 kontrol zaměřených na aktivity provozoven vykupujících druhotné suroviny od spotřebitelů. Porušení obecně závazných právních předpisů v dozorové pravomoci zjistili inspektoři v celkem 105 případech.

Nejčastějším prohřeškem podnikatelů s druhotnými surovinami bylo vážení na neověřených vahách. "Velmi často také 'zapomínají' seznámit prodejce s cenou vykupovaných surovin i přesto, že mají ze zákona povinnost informovat," uvádí inspekce.

Vykupovatelé surovin si velmi často nevedou ani evidence výkupu vybraných surovin. "Kontroly se také zaměřily na jevy, při nichž lze odhalit trestnou činnost. Zejména evidence výkupu vybraných surovin může napomoci při pátrání po pachatelích krádeží. Z těchto důvodů probíhaly některé kontroly ve spolupráci s policií, Českou inspekcí životního prostředí nebo živnostenskými úřady," uvádí zpráva inspekce.

Na základě zjištěných nedostatků uložily jednotlivé inspektoráty celkem 104 pokut ve výši 364 000 korun. Nejvíce pokut rozdala inspekce v Ústeckém a Libereckém kraji. Naopak nejpoctivější obchodníci, kteří vykupují druhotné suroviny, jsou v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi podvod pokuty

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy