Smradlavé maso a plesnivý sýr! Podívejte se, jaké hnusy ležely na pultech

Praha - Na portálu, který varuje před nejakostními, falšovanými či nebezpečnými potravinami, se objevily další závadné produkty. Hned několik jich je podle Státní potravinové inspekce doslova nebezpečných. Podívejte se, na které potraviny si dát pozor!

Je vidět, že obchody jsou nepoučitelné a pořád nám na pultech nabízejí potraviny, které jsou shnilé, plesnivé a smradlavé, nebo nevyhovují po jiných stránkách. Tedy potraviny, které mohou ohrozit naše zdraví.

Tentokrát se podle portálu Státní potravinářské inspekce Potravinynapranýři.cz provinily například prodejny Penny Market, Kaufland a Billa. Nejhůře však dopadla prodejna Maso Uzeniny CZ v Litvínově, která nabízela hned několik nebezpečných potravin.

MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Játrová paštika Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: neuvedena Kategorie: Nebezpečné potravinyVýrobek měl podle portálu nakyslou vůni. Potravina se přitom nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Paštika navíc nebyla označena žádnými údaji – ani datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti.

MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Drůbeží šunka Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: neuvedena Kategorie: Nebezpečné potravinyTato šunka měla nakyslou vůni a oslizlý nákroj, není tak považována za bezpečnou. I tady chyběly potřebné údaje o datu použitelnosti a datu minimální trvanlivosti.

Podívejte se, jaké závadné potraviny inspektoři odhalili:

MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Tlačenka tmavá Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: neuvedena Kategorie: Nebezpečné potravinyTuto tlačenku byste asi na svém stole vidět nechtěli. Také tento výrobek páchl nakysle a nákroj byl oslizlý. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Kontrolovaná osoba navíc neprokázala, kde výrobek zakoupila. Nepředložila totiž žádný dodací list ani fakturu.MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Ementál Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: neuvedena Kategorie: Nebezpečné potravinyNa povrchu výrobku byly podle inspektorů patrné plísně viditelné pouhým okem. Ani v tomto případě nebyla označena datem použitelnosti či minimální trvanlivosti.

MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Šunka vepřová Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: Česká republika Kategorie: Nebezpečné potravinyPotravina měla nakyslou vůni a oslizlý vzhled nákroje. "Na boku pod potravinářskou fólií byl povrch nažloutlý," píše portál. Při kontrole přitom nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování a výrobek neměl ani prošlé datum použitelnosti.MASO UZENINY CZ, s.r.o.: Tlačenka šunková Prodejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: Česká republika Kategorie: Nebezpečné potravinyTaké tato tlačenka byla nakyslá s oslizlým povrchem, což ji řadí mezi nebezpečné potraviny. Chyběly i potřebné údaje jako data minimální trvanlivosti a použitelnosti. Kontrolovaná osoba mimo to k výrobku nepředložila žádný dodací list či fakturu.MASO UZENINY CZ, s.r.o.: NivaProdejna: Valdštejnská 2117, Litvínov Šarže: neuvedena Země původu: neuvedena Kategorie: Nebezpečné potravinyTento sýr se vyznačoval viditelnou plísní na povrchu, ovšem rozhodně to nebyla plíseň ušlechtilá. Jako takový je proto zařazen mezi nebezpečné potraviny. Prodejce výrobek neoznačil žádnými údaji - ani datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti.PENNY MARKET: salám Herkules Prodejna: Uničovská 1186/16, Litovel Šarže: L4730 Země původu: Česko Kategorie: Falšované potraviny"Ve výrobku byl zjištěn nižší obsah čistých svalových bílkovin (svaloviny), než je dáno příslušnou vyhláškou," píše se na webu Potravinynapranýři.cz.

PENNY MARKET: salám Vysočina Prodejna: Uničovská 1186/16, Litovel Šarže: DP 06.03.2013 Země původu: Česko Kategorie: Falšované potravinyU tohoto salámu zjistili inspektoři stejný problém, jako u předešlého výrobku. I zde byl zjištěn nižší obsah čisté svalové bílkoviny, než stanovuje příslušný právní předpis.KAUFLAND: Kuřecí prsní řízek Prodejna: Sukova 2895, Plzeň Šarže: neuvedena Země původu: Česko Kategorie: Falšované potravinyVe výrobku byl zjištěn vyšší podíl hmotnosti vody k hmotnosti bílkovin, než připouští legislativní limit daný obchodní normou pro drůbeží maso.BILLA: Krůtí smažený řízek Prodejna: Praha 8, Lodžská 24 Šarže: neuvedena Země původu: Rakousko Kategorie: Falšované potravinyVýrobek obsahoval pouze 51 % masa, což neodpovídalo deklaraci na obale výrobku: "krůtí filety 70 %". "Spotřebitel tak byl uváděn v omyl," konstatuje portál Potravinynapranýři.czSPAR: Víno červené Prodejna: Nákladní 3201, Teplice Šarže: 401 Země původu: Evropská unie Kategorie: Nejakostní potravinyV chuti a vůni tohoto vína inspektoři zjistili oxidázu. To je vada, kdy má víno většinou velmi vysokou až nahnědlou barvu a chuť a vůni po jablkách. Původní smyslové aspekty jsou většinou zastřeny, přičemž dochází k vyprchání původních aromatických látek a degradaci chuti.

Související

Nákupy, ilustrační fotografie

Co se skrývá za zdravými potravinami? Experti před některými výrobky varují

Lidé často nakupují v obchodech různé polotovary označené jako zdravé potraviny. Většina z nich však není pro náš organismus vhodná. Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny, které pro nás nemají velký přínos. Mají dlouhou trvanlivost, vysoký obsah cukru, soli, nevhodných tuků. Zároveň jsou ale chudé na minerální látky, vitamíny a další živiny. Lépe je takové výrobky do stravy vůbec nezařazovat.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

nebezpečné potraviny potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy