Logo Klasa stát propůjčuje firmám neoprávněně

Praha - Firma, která před sedmi lety vytvořila logo Klasa, požaduje od bezmála 230 výrobců potravin 50 tisíc korun za jeho užívání. Autor loga tvrdí, že ministerstvu zemědělství nikdy nedala souhlas k tomu, aby komukoli dalšímu dávalo právo jej používat, píše sobotní deník MF Dnes.

"Prozatím nás nikdo z ministerstva ani Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) nekontaktoval. Jakmile se tak stane, předložíme jim dokumenty, které tvrzení klienta dokazují," uvedl pro MF DNES advokát Petr Mikysek. Ten zastupuje autora návrhu – reklamní agenturu Štrob, Širc & Slovák. Prozatím však odmítá smluvní dokumenty zveřejnit.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že zákon ani smluvní podmínky k používání loga neporušilo. Podle mluvčího Petra Vorlíčka bylo logo zhotoveno v roce 2003 na základě smlouvy o dílo a následně získal právo na jeho používání i SZIF. "S ohledem na právní povahu značky Klasa jakožto chráněné registrované ochranné známky považujeme všechny vznesené nároky v tuto chvíli za neoprávněné, a to až do doby, než bude Úřadem průmyslového vlastnictví případně prohlášena její neplatnost," uvedl Vorlíček. To by se stalo v případě, že by úřad Mikyskovy argumenty přijal a dal kreativcům za pravdu.

Prozatím SZIF radí potravinářům, kteří volají na úřad s žádostí o vysvětlení dopisu, výzvu ohledně placení za značku Klasa ignorovat. "Řešili jsme to se SZIF, který nám řekl, že se tím zaobírá jejich právní oddělení. Značku propůjčuje k užívání státní orgán, tak proč bychom něco platili? Ať si to vyřeší mezi sebou," řekl deníku potravinář František Winkler.

Co vede grafické studio k tomu, aby se o svá práva hlásilo až po sedmi letech od zavedení značky, jasné není. "To opravdu nevím. Mohu jen říct, že autorské právo nepodléhá prodlení, takže zda by nás klient oslovil za rok či za deset, vyjde nastejno," dodal advokát Mikysek.

Soutěž na zhotovení loga Klasa vyhrála v roce 2003 společnost Noesis Advertising, která si jej objednala právě u firmy Štrob, Širc & Slovák. Od té doby ji udělují na nejrůznějších výstavách ministři zemědělství výrobkům, které splňují stanovené kvalitativní normy.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Klasa

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy