Hospodářská komora oceňuje snížení nákladů pro odběratele elektřiny, ale žádá více

Praha - Hospodářská komora České republiky (HK ČR) vítá výsledek včerejšího jednání vlády z pohledu snížení finanční zátěže pro odběratele elektřiny. Oceňujeme snahu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR o urychlené řešení nepříznivé situace a také neodkladné projednání malé novely zákona o podporovaných zdrojích energie Vládou ČR.

Plně vítáme a akceptujeme zastavení podpory nových instalací obnovitelných zdrojů energie uvedených do provozu po 1. 1. 2014. Nicméně opakovaně prosazujeme nižší příspěvek na hrazení nákladů na podporu obnovitelných zdrojů, který v současnosti reálně ohrožuje konkurenceschopnost všech podniků v České republice, zejména podnikatelů s vysokou spotřebou elektrické energie, stejně jako koupěschopnost široké veřejnosti.

Maximální výši poplatku hrazeného odběrateli schválila Vláda ČR na úrovni 495 Kč/MWh. „Takto nastavený systém zastropování výše poplatku sice odpovídá dotaci ze státního rozpočtu ve výši 11,7 mld. Kč navýšenou o další 4 mld. Kč, nicméně je třeba hledat další zdroje financování nákladů na obnovitelné zdroje tak, aby výše příspěvků jednotlivých odběratelů byla maximálně v námi požadované výši na úrovni roku 2012, tedy 419,- Kč/MWh. To je nejen pro naše členy z pohledu zachování konkurenceschopnosti zcela zásadní," uvedl viceprezident HK ČR Pavel Bartoš.

HK ČR z těchto důvodů vyzývá nejen MPO, ale také Vládu ČR, aby hledala další možné zdroje financování příspěvku na obnovitelné zdroje energie, aby byl tento snížen na úroveň 419,- Kč/MWh. Výše uvedené považujeme za klíčové pro podporu průmyslu. V některých případech se totiž jedná o holou existenci podniků. Zároveň jde o základní předpoklad pro zastavení poklesu ekonomiky i propouštění zaměstnanců a zvýšení koupěschopnosti obyvatel.

Související

Ministerstvo životního prostředí

Hospodářské komoře vadí vládní návrh. Po poslancích chce pozměňovací návrhy

Hospodářská komora nesouhlasí s nově navrženými administrativně právními překážkami vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu. Novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, v níž Ministerstvo životního prostředí prosazuje na půdě první a druhé bonity plošný zákaz výstavby nových distribučních skladů, obchodních center nebo solárních parků přesahujících rozlohu jednoho hektaru, aktuálně projednávají poslanci v prvním čtení.
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz

Zaměstnavatelé plánují omezit zaměstnanecké benefity, hlavně ty méně rozšířené

V reakci na konsolidační balíček dvě pětiny zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. Omezovat se budou hlavně víceúčelové programy a méně rozšířené benefity, jako jsou finanční příspěvky při výročích, odchodu do důchodu nebo svatbě, ale i různé vzdělávací programy. Vyplývá to ze šetření, které mezi podniky napříč obory a regiony realizovala Hospodářská komora. Ta má také obavu, aby omezováním benefitů v podnicích nebyl ohrožen rozvoj tzv. zdravotních benefitů, které díky své preventivní funkci dosud přispívaly ke snižování nákladů zdravotního systému.

Více souvisejících

hospodářská komora Vláda ČR Energetika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy