Burčákový inspektor: Burčákomaty klamou zákazníky

Praha - Inspektor televize Nova dnes upozornil státní orgány na další možné klamání spotřebitele při prodeji údajného burčáku. V takzvaných "burčákomatech", ze kterých někteří prodejci čepují oblíbený mok, totiž ve skutečnosti žádný pravý český burčák není.

Jedná se o částečně zkvašený vinný mošt ze zahraničních hroznů, který nesmí být podle zákona s naším burčákem nijak spojovaný.Bankomat dává bankovky a mlékomat dává mléko. Burčákomat by měl dávát burčák, ale nedává. Na jednom z burčákomatů je napsáno: Částečně zkvašený hroznový mošt vyroben z hroznů sklizených v Evropské unii. A to burčák rozhodně není.

Na ten pravý český burčák si tedy musí ještě i burčákomaty chvíli počkat. Kdo nečeká, je ale ministerstvo zemědělství a státní potravinářská a zemědělská inspekce, kterou inspektor na burčákový trik upozornil.

"Já si myslím, že ten problém vnímá pouze inspekce jakosti v tuto chvíli, protože zákazníkovi jde o kvalitu nápoje, které z našich nápojů tečou," řekl předseda představenstva Burčákomatu Roman Žďárský.

A Státní zemědělská a potravinářská inspekce jednala rychle. Dá se předpokládat, že bude nařízeno opatření na odstranění nápisu, který evokuje, že se v přístroji prodává burčák.

Související

Prodejce burčáku, ilustrační fotografie

Chcete burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt? Na tohle si dejte pozor

Na přelomu léta a podzimu se začíná burčák prodávat na každém rohu a nechybí prakticky na žádném trhu, jarmarku či podobné akci. Nabízejí ho také vinárny a další kamenné provozovny. Prodávat se smí od počátku srpna do 30. listopadu. Ne vždy jde ale o pravý nefalšovaný burčák. Na co si dát při nákupu burčáku pozor?

Více souvisejících

Burčák

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy