Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné používat všude tam, kde přikyselujete a přislazujete pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček a do různých dipů.
Burčák umožňuje opravdu originální začlenění do nejrůznějších jídel. Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej můžete s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Recepty jsou opravdu různorodé!
Burčákový dip ke grilovaným masům
Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.
Burčáková zmrzlina
Do burčáku dejte trochou citronové šťávy a smíchejte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.
Výživná vepřová pečeně
Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte burčák a ještě chvíli duste.
Krémový dezert z burčáku
V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.
Burčák do těsta na pečení
Burčákem je možné při přípravě těst nahradit kypřící prášek do pečiva, zároveň se tím do těsta přidá sladká i ovocná složka.
Burčáková buchta
Potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe hroznového), 1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru.
Všechny suroviny dáte do mísy a zamícháte. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijete a vložíte 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně. Posypete drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečete asi 15 minut při 250 °C.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
potraviny jídlo , Burčák , recepty, vaření -
Aktuálně se děje
před 56 minutami
Období hlubokého otřesu a nejistoty. Rok 2025 se zapíše do dějin Evropské unie
před 2 hodinami
Revoluce ve válčení. USA podle expertů vytváří zbraně, které budou využívat umělou inteligenci
před 3 hodinami
Už nenadávají u mobilů. Hněv generace Z se v roce 2025 přetvořil a začal měnit svět
před 4 hodinami
Americká armáda provedla sérii leteckých úderů v Nigérii, útočila na Islámský stát
před 5 hodinami
Počasí: Meteorologové vydali varování před ledovkou. Část Česka zasáhne už dnes večer
před 6 hodinami
Rutte ostře odmítnul návrhy na vojenské odtržení Evropy od USA
před 7 hodinami
"Spojenectví jsme upevnili prolitou krví." Kim Čong-un zaslal Putinovi novoroční blahopřání
před 8 hodinami
Krvavé střety jsou u konce. Thajsko a Kambodža uzavřely dohodu o příměří
před 10 hodinami
Rusko podniklo masivní útok na Kyjev
před 11 hodinami
Počasí na Silvestra a Nový rok. Na hory může dorazit sněhová nadílka
včera
Obchody už budou otevřené až do Silvestra. Zákon je ovlivní zase za několik dní
včera
Fotbalová liga hlásí první zimní přestupy. Posily vítají Plzeň, Olomouc i Pardubice
včera
Zelenského a Trumpa čeká další jednání. Nejspíš ho stihnou do konce týdne
včera
Hřib bude mít jednoho vyzyvatele. Piráti si zvolí i místopředsedy
včera
Babiš odhalil, že mu volal americký prezident Trump
včera
Počasí jako v létě. Na Islandu zažili velmi neobvyklé Vánoce
včera
Za smrt Perryho nese vinu i druhý lékař. Za mříže ale nemusí
včera
Slovensko poprvé reagovalo na ruský zásah lodi v přístavu na Ukrajině
včera
Zeman se opřel do Fialy, jeho vlády i prezidenta. Pavla ale zároveň i ocenil
včera
Vražda na Štědrý den. Muž ve Vratimově připravil o život známého
Ani Štědrý den se v Česku neobešel bez násilného trestného činu. Kriminalisté z Moravskoslezského kraje se od středy zabývají vraždou ve Vratimově. Muž, který si již vyslechl obvinění, tam měl připravit o život známého.
Zdroj: Jan Hrabě