Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky

Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné používat všude tam, kde přikyselujete a přislazujete pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček a do různých dipů.

Burčák umožňuje opravdu originální začlenění do nejrůznějších jídel. Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej můžete s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Recepty jsou opravdu různorodé!

Burčákový dip ke grilovaným masům

Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.

Burčáková zmrzlina

Do burčáku dejte trochou citronové šťávy a smíchejte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.

Výživná vepřová pečeně

Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte burčák a ještě chvíli duste.

Krémový dezert z burčáku

V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.

Burčák do těsta na pečení

Burčákem je možné při přípravě těst nahradit kypřící prášek do pečiva, zároveň se tím do těsta přidá sladká i ovocná složka.

Burčáková buchta

Potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe hroznového), 1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru.

Všechny suroviny dáte do mísy a zamícháte. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijete a vložíte 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně. Posypete drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečete asi 15 minut při 250 °C.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo Burčák recepty, vaření -

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy