Nezaměstnanost v říjnu stagnovala na 7,6 procenta, zlepšení až příští rok

Praha - K  31. říjnu 2013 bylo bez práce celkem 556 681 lidí. To je o  377 nezaměstnaných méně než ke konci předchozího měsíce a o 59 919 osob více než ve stejném období loňského roku. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 541 013 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných žen byl 7,8 % a mužů 7,4 %.

Situace na trhu práce se i přes postupné ukončování sezónních prací oproti minulému měsíci výrazně nezměnila. Klesl počet lidí, kteří se nahlásili do evidence ÚP ČR. Většinou se jednalo o nezaměstnané se základním a středním odborným vzděláním. Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji v obchodu, službách, pohostinství, ostraze či administrativě. Zájem měli i obchodní zástupce, obsluhu šicích strojů, svářeče a montážní dělníky.

Vývoj na trhu práce pozitivně ovlivňují nástroje, které Úřad práce ČR v hojné míře uplatňuje v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). Celkem tak podpořil ke konci října 45 087 uchazečů o zaměstnání.V předchozím měsíci se podařilo umístit na veřejně prospěšné práce 17 758 lidí, nejčastěji jako uklízeče veřejných prostranství. Díky institutu společensky účelného pracovního místa (SÚPM) pak dostalo šanci na zaměstnání 12 902 uchazečů. Nejčastěji jako prodavači, administrativní pracovníci, kuchaři a pracovníci ve strojírenství. Celkem 2 741 nezaměstnaných si mohlo díky podpoře na SÚPM otevřít svou živnost. Především v oboru prodavač, stavební dělník, kadeřník, automechanik či v administrativě.

Uchazečům vydatně pomáhají i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. A začíná se projevovat pozitivní vliv programu Odborná praxe pro mladé do 30 let, jehož cílem je zajistit mladým lidem tolik potřebné pracovní zkušenosti.  Velký zájem o vstup do tohoto projektu hlásí jak samotní uchazeči, tak i zaměstnavatelé. Podrobnější informace jsou uvedeny zde.

Během října se zapojili do činnosti ÚP ČR už i nově přijatí zaměstnanci, kteří nastoupili v rámci vládou schváleného personálního posílení.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,4 %), Praha-západ (4,3 %), Pelhřimov (4,5 %), Mladá Boleslav a Prachatice (shodně 4,6 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 37 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,5 %), Bruntál, Ústí nad Labem (shodně 12,5 %) a Karviná (12,1 %).

Během října se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 46 343 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 18 777 osob, meziročně pak o 4 476 uchazečů. Naopak z evidence odešlo celkem 46 720 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči), což je o 13 073 osob méně než v září a o 522 uchazečů méně než v říjnu 2012.  Novou práci získalo celkem 19 930 lidí.

Ke konci října evidoval Úřad práce ČR 41 453 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. To je o 272 osob více než v září a o 4 870 více než ve stejnou dobu loni. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 7,4 %. V minulém měsíci bylo bez práce 282 693 žen (50,8 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 61 286 osob se zdravotním postižením - OZP (11 %). V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) podpořil ÚP ČR finančně celkem 1 149 OZP. Dalším 202 uchazečům poskytl příspěvek na provoz CHPM.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 103 838 uchazečů o zaměstnání, tj. 18,7 % všech uchazečů vedených v evidenci (září 2013 -  18,7 %, říjen 2012 – 18,6 %).

V uplynulém měsíci evidoval ÚP ČR celkem 39 137 volných pracovních míst - o 2 285 méně než v září a o 1 592 méně než v říjnu 2012. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 14,2 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (56,7), Bruntál (51,9) a Jeseník (44,7). Z celkového počtu nahlášených volných míst bylo 4 519 vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 9 694 jich nabízeli zaměstnavatelé absolventům škol a mladistvým.Nastává stabilizace trhu práce?"V současnosti lze hovořit o stabilizaci trhu práce. Aktuální míra nezaměstnanosti však prozrazuje, že situace na pracovním trhu má k ideálu daleko. Souhrnná nezaměstnanost je na rekordních úrovních a nižší číslo je důsledkem změny metodiky výpočtu nezaměstnanosti. Celkový počet uchazečů o zaměstnání bude v zimních měsících testovat maxima z počátku letošního roku, tj. hranici 600 tis." říká Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ.

Do konce letošního roku nezaměstnanost díky ukončování sezonních prací poroste a kulminovat by měla na začátku roku příštího, kdy lze očekávat míru nezaměstnanosti přesahující hladinu 8 %. Ke kvalitativnímu zlepšení na pracovním trhu nedojde dříve než v polovině příštího roku.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy