Lidovci jsou vedle, daňová sleva Čechy k dělání dětí nepřiměje

Praha - Statistici vypracovali tři varianty populačního vývoje. Podle té nejoptimističtější by se mělo v roce 2027 narodit v Česku asi 105 tisíc dětí, naopak nejnižší možnost počítá s 80 tisíci novorozenci. Podle výzkumu společnosti Sanep vnímá pokles porodnosti naprostá většina lidí jako vážný celospolečenský problém. Hlavní příčinou toho, proč se děti nerodí, je podle průzkumu špatná finanční situace rodin, následovaná nedostatečnou podporou rodin s dětmi; problémem je i nelehký návrat matek s dětmi na trh práce. 

V ČR připadá na jednu ženu méně než 1,5 dítěte. Spolu s Německem, Rakouskem a Litvou tak patříme ke státům s nejnižší porodností v Evropě. Mezinárodní studie ukazují, že čím je ve vyspělých zemích vyšší zaměstnanost žen s malými dětmi, tím mají i více dětí. Příkladem jsou skandinávské státy.

Češky vědí, že založení rodiny pro ně znamená zásah do kariéry. Mnoho žen samozřejmě netrvá na kariéře, ale i u nich je často otázkou, zda to rodinný rozpočet unese, nemluvě o problémech spojených s návratem do zaměstnání. V tom vyšší sleva na dani na dítě nepomůže. Pokud by měly jistotu, že až se budou chtít vrátit do práce, budou mít místo pro své dítě ve státní školce a třeba i možnost práce na částečný úvazek, nad mateřstvím by tolik neváhaly.

Podle Petra Pertolda, který se zabývá ekonomií veřejného sektoru, Česko pokulhává za ostatními evropskými státy především v institucionální podpoře rodin, nikoli v podpoře daňové a dávkové. Navíc je v Česku délka mateřské, při světovém porovnání, nadprůměrná. Podpůrčí doba u mateřské činí 28 týdnů. Narodí-li se dvě nebo více dětí, má maminka nárok na 37 týdnů mateřské. Ve většině západoevropských zemí je mateřská pouze 16 týdnů. Jakmile přestane mít v Česku maminka nárok na mateřskou, tak dostává rodičovský příspěvek. Pokud maminka nesplní podmínky pro přiznání mateřské, tak pobírá rodičovský příspěvek ihned po narození dítěte.

„Pokud by stát investoval do kvalitních zařízení předškolní péče, zkrátil rodičovskou dovolenou a nabídl flexibilní pracovní úvazky pro ženy prozatím alespoň ve veřejném sektoru, porodnost by to jistě ovlivnilo mnohem více než zvyšování daňové slevy na dítě," míní ekonom.

Nedostatek novorozenců pocítili i podnikatelé. Byznys pro těhotné či matky s miminky už tolik nekvete a podnikatelé tak často přistupují k rozšíření služeb. Rovněž prodejnost dětského zboží kopíruje vývoj porodnosti. "Trend poklesu obratu v dětských kategoriích započal už během roku 2011 a v současné době zaznamenáváme jeho prohlubování," konstatuje pro CT24 vedoucí marketingu drogerie DM Martina Horká. Naopak zboží pro předškolní děti se prodává velmi dobře – díky potomkům silných ročníků sedmdesátých let.  

Související

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku. Komentář

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Více souvisejících

porodnost mateřská

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy