Hrozivé číslo: Nezaměstnanost v ČR roste. O jaké profese je zájem?

Praha - Nezaměstnanost v loňském prosinci se v Česku zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce tak bylo ke konci roku 596.833 lidí, tedy o zhruba 31.500 více než o měsíc dříve, informoval dnes Úřad práce ČR. Důvodem růstu nezaměstnanosti podle něj bylo hlavně postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.

Během prosince se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 59 633 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet vyšší o 8 798 osob a meziročně o 612 uchazečů nižší. Z evidence naopak odešlo celkem 28 113 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 14 090 méně než v listopadu a o 4 681 více než v prosinci 2012. Novou práci získalo celkem 12 661 lidí. Celkem 1 812 z nich ji našlo prostřednictvím Úřadu práce ČR.

K 31. 12. 2013 evidoval ÚP ČR také 39 546 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Tedy o 433 méně než v listopadu a o 3 426 více než v prosinci 2012. Na celkové nezaměstnanosti se podílí 6,6 %. Nejčastěji jsou mezi nimi absolventi tzv. „službových" (gastronomie, hotelnictví, obchod)a ekonomických oborů. Najdou se ale mezi nimi i bývalí studenti strojírenství, elektrotechniky nebo stavebnictví, píše se v tiskové zprávě ÚP, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

"V prosinci částečně pomohlo teplotně nadprůměrné počasí, díky čemuž v řadě případů pokračovaly stavební práce nad běžný rámec. I díky tomu nebyla nezaměstnanost ještě vyšší," uvedl ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu Karol Piovarcsy.

Trh práce ovšem podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška podle všeho začíná opatrně reagovat na odeznívající recesi a navíc, problém nezaměstnanosti možná začíná být podle něj ve společnosti vnímán jako méně akutní. "Vrchol v podílu nezaměstnaných je přesto teprve před námi. Nastane v souladu se sezónními trendy v lednu," uvedl.

Mírně pozitivní vývoj tak lze očekávat podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka až ve druhé polovině letošního roku. V zimních měsících může podle něj počet uchazečů o zaměstnání přesáhnout 600.000. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho citelné zlepšení nastane dokonce až ekonomika začne růst alespoň tříprocentním tempem. "To ale pravděpodobně ještě tento rok nebude," uvedl.

V jakém oboru seženete práci?

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo 583.081 lidí v prosinci schopno okamžitě nastoupit do zaměstnání. Počet volných pracovních míst se ale proti listopadu snížil o 2323 na 35.178. Na jedno volné místo tak v současné době připadá 17 uchazečů, uvedl pracovní úřad. Podle něj se nejvíce lidí uchází o jedno místo na Karvinsku, a to téměř 81. Více než 50 lidí připadá na jedno místo i v okresech Bruntál, Brno - město a Hodonín.

Do evidence Úřadu práce ČR přicházeli převážně muži, jejichž uplatnění na trhu práce je více závislé na ročním období. Z hlediska vzdělanosti tvořili největší část nově příchozích lidé se základním a středním odborným vzděláním. Pokud jde o profesní složení uchazečů o zaměstnání, převažovali administrativní pracovníci, montážní a manipulační dělníci, prodavači, pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, číšníci a servírky či zedníci.

Zaměstnavatelé nabízeli volná pracovní místa nejčastěji ve službách, v obchodu, pohostinství, ostraze či administrativě. Značný zájem měli i o organizátory konferencí, uchazeče s technickým vzděláním, např. svářeče, soustružníky a zámečníky, a také řidiče či uklízeče.

Pro nezaměstnané absolventy je určen program Odborná praxe pro mladé do 30 let, jehož cílem je zajistit mladým lidem tolik potřebné pracovní zkušenosti. Velký zájem o vstup do tohoto projektu hlásí jak samotní klienti, tak i zaměstnavatelé.

Šanci získat nové místo dostávají v první řadě lidé, kteří jsou v evidenci ÚP ČR déle než 4 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky. Mezi už přijatými účastníky projektu jsou nejčastěji bývalí studenti středních a vysokých škol zaměřených na ekonomii, podnikání, obchod, management, elektrotechniku, informační technologie, pedagogiku, stavební, strojní či humanitní obory. Novou práci získávají díky programu ale i absolventi základních škol, gymnázií nebo odborných učilišť. K 31. 12. 2013 jich bylo celkem 1 065.

OZP: Nejohroženější skupina

V uplynulém měsíci bylo bez práce 289 501 žen (48,5 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 62 789 osob se zdravotním postižením - OZP (10,5 % z celkového počtu nezaměstnaných).

OZP patří mezi skupiny uchazečů ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky v rámci APZ, aby zvýšil jejich šance na trhu práce. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) podpořil ÚP ČR finančně celkem 1 140 OZP (z toho jich 46 vykonává samostatnou výdělečnou činnost). Celkem 119 uchazečů podpořil prostřednictvím příspěvku na provoz CHPM. 

Počet nezaměstnaných v Evropě zůstává rekordní

Celkem nemá místo skoro 27 milionů Evropanů. Nejhůř přitom práci hledají mladí. Nejvíc lidí bez práce je v Řecku a ve Španělsku, kde nemůže sehnat místo víc než čtvrtina občanů. Nejlépe jsou na tom naopak Rakušané a Němci, uvedl rozhlas.cz.

„Řekové si dlouhodobě žili nad poměry, Španělé také. V Řecku se zadlužoval stát, ve Španělsku jednotliví lidé, kteří nakupovali nemovitosti. Teď bublina splaskla a to stojí peníze a pracovní místa," vysvětluje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Mezi Německem a Španělskem je z hlediska nezaměstnanosti více než pětinásobný rozdíl, a to i ve skupině mladých lidí, kteří obecně hledají práci nejhůře. V Řecku a Španělsku je bez práce polovina mladých. Totéž platí ale třeba i pro Chorvatsko, což naznačuje nerovnováhu tamější ekonomiky.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy