Odbory křičí: Žádný růst, Česko čeká stagnace. Co se děje?

Praha - Pokles průměrné mzdy ve 4. loňském čtvrtletí podle odborů nepříznivě dopadne na ekonomiku Česka, takže neporoste a bude dále stagnovat. Lidé budou víc šetřit, což pocítí výrobci i služby. Zaměstnanost v zemi se tak nejspíš příliš nezvedne. ČTK to v reakci na dnešní údaje Českého statistického úřadu řekl člen vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a předák svazu KOVO Josef Středula.

"Bohužel výsledek předznamenává další problémy české ekonomiky. Jestliže klesá příjem a s ním i životní úroveň, tak to bude mít dopad na výrobce i služby. Lidé budou dál šetřit, což bude mít důsledky. Výkon ekonomiky se bude dál snižovat. Nezaměstnanost se výrazně nezlepší," uvedl Středula. Dodal, že spotřeba patří k faktorům, které růst HDP ovlivňují. Když neporoste, nedá se očekávat posilování hospodářství, míní předák. Odbory odhadují pro letošek stagnaci ekonomiky.

Průměrná mzda loni v posledním čtvrtletí proti stejnému období roku 2012 podle údajů ČSÚ poklesla o 484 Kč na 26.637 korun. Snížila se tak o 1,8 procenta, reálně pak kvůli růstu cen spadla o 2,9 procenta. Pokles je podle statistiků největší za uplynulé desetiletí, vliv na to měly vysoké odměny z roku 2012. Za celý loňský rok průměrná mzda dosáhla 25.128 korun. Proti předchozímu roku se zvedla o 16 korun, tedy o 0,1 procenta, reálně ale klesla o 1,3 procenta.

V absolutní hodnotě je průměrná roční hrubá mzda za rok 2012 ze zemí OECD nejvyšší ve Švýcarsku (71 432 euro), Norsku (68 466 euro), Austrálii (57 552 euro), Dánsku (52 624 euro) a Lucembursku (51 312 euro). Přepočet na eura je proveden aktuálním směnným kursem. Nejnižší průměrná mzda ze zemí OECD je v Mexiku (5 617 euro) a Maďarsku (9 333 euro).

V paritě kupní síly jsou rozdíly menší. Při zohlednění cen zboží a služeb má průměrná mzda nejvyšší kupní sílu ve Švýcarsku (61 048 dolarů), Německu (56 058 dolarů), Nizozemí (55 640 dolarů), Norsku (55 350 dolarů), Lucembursku (54 211 dolarů), Belgii (53 047 dolarů) a Velké Británii (52 720 dolarů). Například v Dánsku je čtvrtá nejvyšší průměrná mzda, v paritě kupní síly je však Dánsku až na osmém místě. Důvodem jsou vysoké ceny zboží a služeb v Dánsku.

Nejnižší kupní síla průměrné mzdy je v Mexiku (11 262 dolarů), Chile (15 666 dolarů), Slovensku (18 511 dolarů), Estonsku (19 866 dolarů) a Polsku (20 951 dolarů), informuje server Finance.cz.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Odbory Ekonomika mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 10 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Počasí do konce týdne překvapení nepřinese. Bude typicky podzimní

Počasí se do konce týdne příliš neoteplí. Podle ČHMÚ.cz se denní maxima budou pohybovat místy pod 10 stupni a nanejvýš na 15 stupních.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy