Vláda schválila novou koncepci zahraniční rozvojové pomoci

Praha - Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko a Mongolsko jsou země, kam Česko bude směřovat pomoc. Vyplývá to z nové koncepce zahraniční rozvojové spolupráce pro období let 2010 až 2017, kterou vláda schválila na svém pondělním zasedání.

Česká republika se bude dále v širším okruhu zaměřovat na Gruzii, Kambodžu, Kosovo, Palestinské autonomní území a Srbsko.Dokument také stanovuje pět základních sektorových priorit, Česko se podle nich bude soustředit primárně na podporu demokratické formy vládnutí, udržitelný ekonomický růst, zapojování rozvojových zemí do mezinárodního obchodu, sociální rozvoj a péči o životní prostředí.V minulém roce dosáhla oficiální rozvojová pomoc České republiky výše 4,12 miliardy korun. Část prostředků byla poskytnuta bilaterálně a část prostřednictvím mezinárodních organizací.Ministerstvo zahraničí upozorňuje, že koncepce byla definována s ohledem na skutečnost, že rozvojová pomoc Česka se realizuje v kontextu Evropské unie. Ta je celosvětově největším poskytovatelem rozvojové pomoci.Koncepce, která určovala orientaci české rozvojové pomoci doposud, vytyčovala za hlavní příjemci pomoci Angolu, Zambii, Vietnam, Mongolsko, Jemen, Moldavsko, Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Dalšími zeměmi střednědobého zájmu byly Afghánistán a Irák.

Související

Reagan při projevu u Berlínské zdi v roce 1987

Studená válka je zpět! Kdo, s kým a proti komu?

Washington – Klidný závěr 20. století je definitivní minulostí. Nenávratně pryč jsou optimistická 90. léta, v nichž mnozí doufali, že éra vzájemného zastrašování se ze strany jaderných velmocí je již minulostí. Nová studená válka je tady a udeřila plnou silou. Alespoň si to myslí autoři z amerického odborného magazínu The National Interest.

Více souvisejících

zahraniční

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy