Bez práce déle než rok? Takovou zkušenost májí dva z pěti nezaměstnaných

Praha - Dva z pěti nezaměstnaných Čechů byli loni bez práce déle než rok. Dlouhodobou nezaměstnaností tak Česká republika patřila k lepší polovině zemí Evropské unie. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných se navíc v ČR podařil nepatrně snížit, což v evropské osmadvacítce dokázalo jen šest dalších zemí. Vyplývá to z údajů Eurostatu za poslední čtvrtletí roku 2013.

Déle než rok bez práce bylo loni 42,2 procenta nezaměstnaných Čechů, což bylo o téměř procentní bod méně než o rok dříve. Za zlepšením stojí výrazný pokles dlouhodobě nezaměstnaných mužů. Práci jich přes rok shánělo 39,5 procenta, tedy o tři procentní body meziročně méně. Naopak ženám se v tomto ohledu nedařilo - zaměstnání si déle než rok nemohlo najít 44,6 procenta žen zapsaných na úřadech práce. Před rokem to bylo 43,2 procenta.Nejrychleji se v EU daří najít nové místo Švédům a Finům. V tamních seznamech lidí bez práce je déle než rok registrována jen pětina nezaměstnaných a hůře jsou na tom vždy muži.Naopak nejhorší situace je už dlouhou dobu na Slovensku. Z nezaměstnaných Slováků si déle než rok hledá zaměstnání 72 procent lidí, tento podíl jen za poslední rok vzrostl o více než tři procentní body. Úrovni Slovenska se přibližuje Řecko, kde dlouhodobá nezaměstnanost v posledním čtvrtletí loni vzrostla na 70,9 procenta. Míra nezaměstnanosti na Slovensku činí 14,3 procenta, ale v Řecku 27,7 procenta, což je nejhorší výsledek v celé EU.V Evropské unii sužuje dlouhodobá nezaměstnanost každého druhého nezaměstnaného. Míra nezaměstnanosti lidí ve věku 15 až 64 let přesahuje deset procent.Ekonomové upozorňují, že dlouhodobá nezaměstnanost snižuje šance uchazečů o práci. Podle psychologů navíc mnozí ztrácí naději a pracovní návyky, kromě toho jejich znalosti a dovednosti rychle zastarávají.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy