Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent

Ceny plynu a elektřiny za půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu stouply o stovky procent, naopak drahé a průmyslové kovy zlevnily od 24. února vesměs o desítky procent. Ceny ropy a potravin se vrátily k úrovním před zahájením bojů. Vyplývá to z dat analytiků oslovených ČTK.

"Ceny komodit se v posledních měsících stabilizovaly. Na počátku ruské invaze na Ukrajinu měly tendenci k výraznému růstu, který táhly ceny ropy a potravin v čele s obilovinami. V červnu však nastal výrazný pokles, který dostal většinu komodit až na ceny z počátku roku, uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. "Vedle odlivu spekulantů stál za poklesem také strach z dalšího globálního ekonomického vývoje. Během prázdninových měsíců jsme opět svědky pomalého růstu cen na komoditních trzích, a to i přes posilování amerického dolaru," dodal.

Ceny elektřiny a plynu rostou o stovky procent. Elektřina s dodáním v příštím roce zdražila na burze v Německu o 340 procent na 650 eur/MWh. Cena plynu s měsíční dodávkou obchodovaná v Nizozemsku roste o 200 procent na 280 eur/MWh. Ceny ropy podle něj prošly vysokou rozkolísaností, nicméně po půlročním konfliktu se obchodují na podobných úrovních, jaké byly na jeho počátku.

Ceny potravin, které na počátku konfliktu také výrazně rostly, procházejí podobným vývojem jako ropa. Po masivním nárůstu přišla korekce a aktuálně jsou v blízkosti únorových hodnot. Cena pšenice klesá o procento na 800 centů za bušl na chicagské komoditní burze a kukuřice ztrácí 1,5 procenta na 650 centů za bušl. Cena kávy se taktéž drží v blízkosti únorové ceny, tedy na 220 centech za libru. A cukr dokonce po šesti měsících vyrovnává cenu z 23. února na 17,90 centu za libru.

Cena zlata od začátku konfliktu na Ukrajině klesla o 8,3 procenta na 1747 USD za troyskou unci. Nejvýše se zlato prodávalo 8. března, kdy cena vyrostla až na 2050 USD, naopak 20. července klesla pod 1700 USD, řekl ČTK analytik Golden Gate Pavel Ryba. Ještě výraznější pokles zaznamenaly další drahé kovy. Stříbro se propadlo o 21 procent na 19 USD za unci, platina klesla o 16 procent na 889 dolarů za unci a palladium ztratilo 12 procent s cenou 2124 USD.

Podobné ztráty vykazují průmyslové kovy. Nejvíce obchodovaná měď klesá o 18,5 procenta na 8100 dolarů za tunu v Londýně a ceny hliníku padají o 28 procent na 2400 dolarů za tunu. Ceny průmyslových kovů negativně ovlivňuje pokles tempa ekonomického růstu v Číně, upozornil Tyleček.

Související

Více souvisejících

Energetika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy