Ceny v průmyslu v únoru meziročně stouply o 1,4 procenta

Ceny průmyslových výrobců se v únoru meziročně zvýšily o 1,4 procenta, naopak ceny v zemědělství byly o 1,6 procenta nižší. Ceny stavebních prací stouply v únoru meziročně o 1,8 procenta a tržních služeb pro podniky o 1,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se ceny ve výše zmíněných oborech zvýšily, nejvíce, o 1,7 procenta, v zemědělství.

Ceny v průmyslu meziročně stouply poprvé od loňského října, přičemž v lednu stagnovaly. V únoru byly vyšší zejména ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které vzrostly o více než sedm procent. O necelá dvě procenta zdražily dopravní prostředky, jejich ceny meziročně rostou již od loňského března, podotkl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš. Naopak nižší jsou již od loňského ledna ceny v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů, doplnil. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku klesly o 1,2 procenta, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o více než deset procent.

"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 3,6 procenta a meziproduktů o 3,5 procenta. Klesly ceny energií o 0,5 procenta a zboží krátkodobé spotřeby o 1,4 procenta," uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců klesají meziročně již 16 měsíců v řadě, v lednu to bylo o 2,8 procenta. V únoru byly ceny v živočišné výrobě meziročně nižší o 8,3 procenta, o necelou třetiny klesly ceny jatečných prasat, levnější byl například i skot a drůbež. Naopak v rostlinné výrobě ceny celkově vzrostly, a to o 5,1 procenta. Zelenina zdražila o téměř 16 procent, vyšší byly i ceny obilovin, ovoce a olejnin. Naopak ceny brambor klesly o zhruba 28 procent.

Ceny stavebních prací v únoru zpomalily meziroční růst na 1,8 procenta z lednových 2,3 procenta. Ceny tržních služeb stouply o 1,4 procenta, v lednu to bylo o 1,9 procenta. Podle ČSÚ zdražily služby v oblasti programování, za bezpečnostní a pátrací služby či za architektonické a inženýrské služby.

Meziměsíčně v únoru vzrostly ceny zemědělských výrobců o 1,7 procenta a ceny průmyslových výrobců o 0,7 procenta. Ceny stavebních prací se zvýšily jen mírně o 0,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 0,7 procenta.

Statistici dnes zveřejnili také bilanci vývozních a dovozních cen za leden. Ceny v exportu meziročně vzrostly o 3,8 procenta, k čemuž přispěl slabší kurz koruny k euru a dolaru. Nárůst dovozních cen o 0,4 procenta byl zpomalený nižšími cenami minerálních paliv, uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš,

Meziměsíčně se ceny vyváženého zboží zvýšily o 0,6 procenta a dováženého o 0,3 procenta. V obou případech se na tom projevilo zdražení minerálních paliv.

Související

Více souvisejících

Průmysl Ceny zboží

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy