Ceny vajec jsou před Velikonocemi v letácích na osmiletém minimu

Ceny vajec ve slevových akcích před Velikonoci klesly letos na osmileté minimum, proti loňsku jde o 28procentní pokles. V průměru stojí 2,22 Kč, sdělila ČTK na základě každoročně analýzy letáků obchodních řetězců firma Česká distribuční.

Firma, která prozkoumávala letáky sedmi největších tuzemských řetězců, tyto letáky rozváží. Společnost sleduje ceny vajec před Velikonoci osm let, za dobu jejího měření ještě levnější nebyly. Na stejnou cenu klesly i v roce 2016.

Nejlevněji se dají vejce velikosti M koupit za dvě koruny za kus, vejce o velikosti S pak za 1,83 Kč/kus. Před loňskými Velikonocemi byla průměrná cena za jedno vejce více než tři koruny. "Je to dáno tím, že loni bylo v letácích spousta prémiových vajíček z eko chovů, halových chovů a volných výběhů. Ta letos z nabídky úplně vymizela a v letácích se objevují jen výjimečně," sdělil ředitel firmy Petr Sikora.

Průměrná sleva na slepičí vajíčko činí 26 procent, většina (55 procent) je ale beze slevy, přesto se podle firmy drží ceny nízko. Bílá vejce vhodná na zdobení se v průměru prodávají za 2,9 koruny, nejdražší jsou vajíčka již uvařená a nabarvená. "Ta koupíte za 5,82 Kč za kus a průměrná sleva na ně je 12 procent," uzavřela společnost.

V nabídce obchodníků jsou také křepelčí vajíčka. Ta podle firmy stojí v průměru 2,62 koruny za kus, ve slevě se na nich dá ušetřit třetina.

Jak ČTK již dříve řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá, chovatelé slepic hlásí vyprodané sklady vajec, odbyt v uplynulých týdnech nezvýšily očekávané Velikonoce, ale to, že lidé kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru jsou více doma, kde i více pečou a vaří. Podle ní podobná situace je i s drůbežím masem.

Předloni podle Českého statistického úřadu každý Čech snědl v průměru 263 vajec, meziročně se tak spotřeba zvýšila o 3,5 procenta. Loňské údaje zatím nejsou k dispozici.

 

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy