Česká spořitelna hlásí horší hospodářské výsledky, čisty zisk klesl o téměř 20 procent

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 1,2 procenta na 5,3 miliardy korun. Banka poskytla meziročně více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

"Důležitým přispěvatelem k finančním výsledkům České spořitelny byl provozní zisk, zejména čistý úrokový výnos. K provoznímu zisku přispěl také čistý výnos z poplatků a provizí," uvedla Česká spořitelna v tiskové zprávě.

Česká spořitelna si vedla proti celé skupině Erste poměrně dobře, komentoval čísla analytik Wood and Company Ronald Schubert. Spořitelně se podle něj povedlo udržet si silnou dynamiku úvěrování a vysoké čisté úrokové marže. Na lepší výsledky rakouského konkurenta zareagovaly i akcie Komerční banky a ráno posílily o tři procenta. Nicméně na trhu jsou vidět na českých bankách zahraniční prodejci, kteří tohoto růstu ceny využili k prodeji, dodal.

Čistý úrokový výnos vzrostl meziročně o 6,8 procenta na 7,8 miliardy korun. Za nárůstem jsou podle banky rostoucí klientské úvěrové obchody a vklady a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou v roce 2019 a na začátku roku 2020. Nedávná snížení sazeb ČNB v průběhu března měla na čistý úrokový výnos v 1. čtvrtletí 2020 podle ČS jen omezený dopad. Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila z 2,10 procenta na 2,17 procenta.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,9 procenta na 2,1 miliardy korun. "Pokles byl způsoben dopadem platebních převodů (regulace SEPA) účinným od prosince 2019, snížením poplatků za běžné účty a nižšími příjmy z pojištění. Na druhé straně byly tyto efekty částečně kompenzovány růstem transakcí s cennými papíry," sdělila ČS.

Celkové provozní náklady se oproti loňskému 1. čtvrtletí zvýšily o 3,7 procenta na pět miliard korun. O 3,9 procenta vzrostly náklady na zaměstnance, podle banky především kvůli nárůstu mezd.

Hrubý objem klientských úvěrů Skupiny ČS očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 759,1 miliardy korun. Úvěry domácnostem stouply o 7,2 procenta na 415,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám. Objem úvěrů podnikatelským subjektům se bez vlivu reverzních repo operací meziročně zvýšil o 4,7 procenta na 270,9 miliardy korun, přičemž byl částečně ovlivněn změnami kurzu koruny.

Závazky ke klientům vzrostly meziročně zhruba o pětinu na 1,19 bilionu korun. Vklady domácností se zvýšily o 7,1 procenta na 732,6 miliardy Kč, vklady korporátní klientely o 17 procent na 236,6 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru se vlivem přílivu volatilních krátkodobých vkladů v meziročním srovnání zvýšily o 111,5 procenta na 223,6 miliardy Kč.

Konsolidovaná bilanční suma banky dosáhla ke konci března 1,6882 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku se zvýšila o 15,7 procenta.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů. Na konci března jich měla 4,6 milionu. Vlastníkem spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Nadpoloviční podíl ve spořitelně získala Erste před 20 lety. O prodeji 52procentního podílu státu v ČS za 19 miliard korun rozhodla v únoru 2000 vláda premiéra Miloše Zemana. Nyní je Erste jediným akcionářem spořitelny.

Související

Více souvisejících

Česká spořitelna banky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 10 hodinami

před 16 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy