Cestovní kancléře vítají program podpory, ty velké se ale cítí znevýhodněné

Cestovní kanceláře vítají schválenou pomoc pro svůj obor, chystají se žádat o dotace z programu COVID podpora cestovního ruchu. Velké kanceláře se ale cítí znevýhodněné nastaveným limitem podpory, doufají v úpravu stávajících podmínek. Vyplývá to z ankety ČTK mezi cestovními kancelářemi.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v pondělí zveřejnilo výzvy k programu COVID podpora cestovního ruchu. Ten má pomoci cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům. Vyčleněno na něj je 500 milionů korun. Příjem žádostí začne 11. listopadu a potrvá měsíc.

Pro cestovní kanceláře je vyčleněno zhruba 345 milionů korun. Mohou získat 2,5 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a z prodeje spojených cestovních služeb na letošní rok. Dotaci je možné použít na provoz a úhradu nároků zákazníků za zájezdy zrušené z důvodu pandemie v období od 20. února do 10. října. Pomoc bude poskytována na základě pravidel podpory de minimis, která má limit 200.000 eur (asi 5,3 milionu Kč). Pro velké cestovní kanceláře chce MMR vyjednat využití tzv. dočasného rámce. Maximální suma z veřejného podpory na jednoho žadatele činí v tomto případě 800.000 eur (asi 21 milionů Kč). "Stejně jako u dalších programů spolupracujeme s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže," doplnil za odbor komunikace MMR Vilém Frček.

Prostředky z programu podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného pomohou k udržení maximální možné zaměstnanosti. "Ministerstvo původně avizovalo, že se pokusí dojednat využití tzv. dočasného rámce na tento program, tak aby byla podpora férová i pro velké cestovní kanceláře, které jsou nyní díky limitům pravidel podpory de minimis poměrně výrazně znevýhodněny. Nyní se o této možnosti již bohužel nemluví, věříme ale, že nešlo jen o prázdné sliby a na tuto variantu ještě dojde," dodal.

CK Blue Style se podle svého provozního ředitele Ondřeje Rušikvase zapojila do diskuze o podpoře v rámci vedení Asociace cestovních kanceláří a snažila se společně navrhnout metodiku pomoci. Současné řešení se podle něj ale od návrhu odlišuje. Měl by se najít model, který zohledňuje velikost CK. "Blue Style je druhou největší cestovní kanceláří v zemi a výše pomoci by tedy toto měla brát v úvahu, stejně tak i fakt, že jako dlouhodobě zisková společnost jsme odvedli na korporátní dani a odvodech za stovky zaměstnanců nemalé prostředky. Věřím, že se v dodatečné diskuzi podaří nad rámec schválené pomoci najít rozumné řešení i pro subjekty naší velikosti," uvedl.

Rovněž CK Čedok upozornila na nedostatečnou podporu hlavně pro velké kanceláře. "Očekávali jsme, že se bude jednat o zmiňovanou poměrnou část z plánovaných tržeb zájezdů nebo o násobek příspěvku do garančního fondu. Vzhledem k omezení 200.000 eur se opět jedná především o podporu malých podnikatelů, nikoliv o podporu velkých společností, které do státní ekonomiky a do zaměstnanosti přispívají mnohem výrazněji," řekla mluvčí Čedoku Eva Němečková. Doplnila, že náklady spojené s rušením zájezdů ve spojitosti s jarní vlnou pandemie přesáhly v jejich případě 100 milionů korun.

Stát podpůrný program pro cestovní ruch podle ředitele CK Simon-Tourist Bronislava Čížka připravil sice pozdě, přesto je podle něj každá pomoc v současné situaci velmi důležitá. Zásadní podle něj bude, aby byly peníze vypláceny ve slíbené maximální výši a byla potlačena byrokracie a úředníci žádosti nezamítali kvůli nepatrným chybám, řekl.

Žádat o dotaci z programu bude i CK Pantour. "Každá taková pomoc státu je vítaná všemi společnostmi podnikající v cestovním ruchu vzhledem k tomu, že je jedním z oborů, které byly zasaženy korona krizí nejvíce," uvedl za CK Paris Vlachopoulos.

Související

Cestování, ilustrační foto

Cestovní kanceláře varují před podvodnými prodejci zájezdů. Mohou vás nechat v zahraničí bez ubytování

Na podvodné prodeje zájezdů přes sociální sítě upozorňují asociace tuzemských cestovních kanceláří. Údajní odborníci na danou destinaci nejdříve z lidí vylákají peníze a následně zájezd zruší nebo zájemce, kteří již na místo dorazili, nechají bez ubytování a zajištěné zpáteční dopravy. ČTK to řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková.

Více souvisejících

cestovní kanceláře Ministerstvo pro místní rozvoj Ekonomika cestovní ruch CK Čedok Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy