ČEZ stále nevylučuje, že přihlásí do tendru pro aukci kmitočtů 5G

Energetická společnost ČEZ stále nevylučuje, že se přihlásí do výběrového řízení, ve kterém Český telekomunikační úřad (ČTÚ) formou elektronické aukce rozdělí rádiové kmitočty pro rychlé mobilní sítě 5G. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl finanční ředitel firmy Martin Novák. Firma podle něj v současnosti analyzuje podmínky, které v pátek oznámil ČTÚ. Novák dále uvedl, že je možné, že ČEZ se do tendru přihlásí sám, nevyloučil však ani konsorcium s jinou společností.

"Teď se musíme probrat tím, co bylo v pátek publikováno. Podívat se na to, jak nám to konvenuje do našich možných plánů vstupu na trh 5G a vyhodnotit, jestli se té aukce zúčastníme, nebo ne," uvedl dnes Novák. "Je to na začátku, určitě to nevylučujeme," dodal. Server idnes.cz na začátku července uvedl, že partnerem ČEZ pro aukci by mohl být rakouský telekomunikační operátor A1 Telekom Austria. Novák to dnes nekomentoval. "Díváme se na všechny možnosti, nic není rozhodnuto," dodal.

ČTÚ pro soutěž vyhradil část frekvencí v klíčovém pásmu 700 MHz pro nového hráče na trhu. Dále stanovil pro stávající operátory závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů, nastavil pro obě pásma spektrální limity se zohledněním rozsahu dosud držených rádiových kmitočtů účastníků tendru a definoval závazek pronájmu kmitočtů ve prospěch podpory Průmyslu 4.0. Kromě toho také určil kritéria pro rychlý rozvoj nových sítí, včetně termínů pro pokrytí dálničních a železničních koridorů. Úřad také nastavil podmínky pro budoucí komunikaci krizových a bezpečnostních složek.

Uchazeči se do soutěže budou moci přihlašovat do konce září. ČTÚ následně zájemce, kteří splní podmínky tendru, pozve do elektronické aukce o kmitočty. Podle dřívějších informací se aukce hodlají vedle stávajících tří mobilních operátorů zúčastnit například právě ČEZ, Sazka Mobil nebo společnost Nordic Telecom.

Někteří operátoři podmínky připravovaného tendru v minulých měsících ale kritizovali. Na konci května označili podmínky soutěže za diskriminační, a to zejména v oblasti národního roamingu. Podmínky podle nich porušovaly pravidla EU o státní podpoře. Operátor O2 kvůli tomu v červenci podal stížnost k Evropské komisi.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ 5G síť Český telekomunikační úřad

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy