Chytré televize, mobily či hodinky. Většina Čechů plánuje zdokonalit své domácnosti

Až 64 procent Čechů si plánuje příští rok dovybavit domácnost nejčastěji chytrými spotřebiči a dalšími výrobky pro ovládání chytré domácnosti. Vyplývá to z dotazníku, který na vzorku více než 1400 zákazníků e-shopů skupiny Mall Group uskutečnil e-shop s elektronikou CZC.cz.

Největší část nákupů chytré elektroniky tvoří chytré telefony a televize, následují fitness náramky a chytré hodinky.

Za výrobky do takzvané chytré domácnosti za posledních 12 měsíců utrácela zhruba čtvrtina respondentů, více než polovina z nich pak zaplatila přes deset tisíc korun. Zatímco muži kupovali vybavení do chytré domácnosti, aby ji mohli kontrolovat na dálku, ženy investovaly zejména do chytré bílé elektroniky. Od ní si slibují větší komfort. Více než polovina respondentů na digitální domácnosti oceňuje bezdrátové řešení nebo úsporu peněz.

Chytrá elektronika patří podle obchodního ředitele CZC.cz Tomáše Pilského mezi nejrychleji rostoucí prodejní kategorie. Chytrý telefon je podle něj pro Čechy samozřejmostí a chytré hodinky vlastní téměř polovina zákazníků, kteří nakupují na CZC.cz.

"A teď se velká část snaží vybavit i chytrou domácnost. To potvrzuje i stabilní, více než čtyřicetiprocentní meziroční růst. Z produktů jdou nejlépe na odbyt chytré reproduktory, zabezpečení chytré domácnosti, termostatické hlavice nebo chytré osvětlení," uvedl Pilský. Češi mají ale podle průzkumu z chytré domácnosti i obavy, zejména ze ztráty soukromí. To se týká většinou lidí starších 40 let a mužů.

Firma Avast začátkem letošního roku upozornila, že dvě z pěti českých a slovenských digitálních domácností využívajících tzv. internet věcí mohou být vystaveny kybernetickým útokům. Nejvíce zranitelné jsou vedle routerů zařízení připojená k internetu, tiskárny a síťová úložiště. V ohrožení jsou i bezpečnostní kamery nebo chytré televize.

Související

Peníze, ilustrační foto

S příjmy vychází snadno téměř polovina domácností, druhá polovina je na tom výrazně hůře

Průzkum provedený CVVM v období od konce března do druhé poloviny května 2023 zkoumal, jak lidé vnímají současnou socioekonomickou situaci svých domácností. Respondenti byli dotázáni na obtíže spojené s jejich příjmy, zda se jejich domácnost v posledním roce dostala do finanční tísně a zda považují svou domácnost za bohatou nebo chudou. Ukázalo se, že lidé v Česku vycházeli letos na jaře s příjmy lépe než loni na podzim a situaci snadno zvládala více než polovina dotázaných. Naopak téměř polovina pak vycházela obtížně.
Energetika, ilustrační fotografie.

Domácnosti kvůli vysokým nákladům méně topí. Omezují i jiné výdaje, zjistil STEM

Asi tři pětiny českých domácností nevytápí dostatečně některé části svých bytů či domů. Více než polovina domácností také kvůli vysokým nákladům na teplo omezila jiné výdaje. Úsporná opatření dělají hlavně lidé, kteří hodnotí svou ekonomickou situaci jako špatnou, a lidé starší 60 let. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM z ledna letošního roku, který dnes agentura zveřejnila.

Více souvisejících

domácnosti smartphone češi Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy