ČSOB dostala od ČNB vysokou pokutu, nevyměnila poškozené bankovky

Československá obchodní banka dostala od České národní banky pokutu 1,5 milionu korun za to, že v některých pobočkách v letech 2018 a 2019 nevyměnila poškozené bankovky. Zároveň ČNB zjistila, že banka nezajistila u některých pracovníků, aby byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu o rozpoznávání bankovek a mincí podezřelých z padělání nebo pozměňování.

Vyplývá to z rozhodnutí, které ČNB zveřejnila na internetu. ČSOB na dotaz ČTK sdělila, že rozhodnutí obdržela a pokutu ve stanoveném termínu uhradí.

ČNB v rozhodnutí uvedla, že má za prokázané, že celkově v 51 ze 153 případů ČSOB nevyměnila běžně poškozené bankovky. Tím tak banka nesplnila svoji povinnost podle zákona o oběhu bankovek a mincí. "Tímto se účastník řízení nesporně dopustil přestupku podle zákona o oběhu bankovek a mincí," uvedla centrální banka.

ČNB dále konstatovala, že banka nezajistila, aby osoby, které při zpracování tuzemských bankovek a mincí posuzovali jejich pravost nebo vraceli přijaté bankovky nebo mince do oběhu, byli držiteli osvědčení o absolvování odborného kurzu, který vyžaduje zákon.

ČSOB patří mezi největší tuzemské banky. Skupině ČSOB v pololetí klesl čistý zisk v meziročním srovnání o 68 procent na 3,5 miliardy Kč.

Související

Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.
Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 

Více souvisejících

ČSOB ČNB banky Ekonomika peníze

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 22 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy