ČUCR: Cestovní ruch si zaslouží víc pozornosti, nová vláda by měla provést změny

Turismus si podle České unie cestovního ruchu (ČUCR) zaslouží více pozornosti. Nová politická reprezentace, která vzejde z podzimních voleb, by proto měla nastolit změny. Měla by například stanovit jasný systém řízení financování tohoto odvětví, který nyní chybí, nebo napravit diskriminaci v kompenzacích za loňský rok v důsledku pandemie.

Potřebný je také dobrý zákon o cestovním ruchu a další legislativní změny. Pro rozvoj cestovního ruchu je nezbytný dialog mezi vládou a odborníky. Zástupci ČUCR to dnes řekli na on-line tiskové konferenci, kde zároveň představili desatero pro záchranu a budoucnost cestovního ruchu.

Cestovní ruch, přestože před koronavirovou krizí tvořil více než tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) České republiky, což je více než zemědělství, není podle viceprezidenta ČUCR Martina Plachého braný jako plnohodnotné odvětví národního hospodářství. Nemá vlastní ministerstvo, ale ani samostatného náměstka ministra, uvedl. Podle unie tak není zajištěné jeho dlouhodobé stabilní financování a kvůli chybějícímu legislativnímu ukotvení není jasně daná koordinace subjektů cestovního ruchu.

Bazény, prodejci letenek (IATA agentury) či horští průvodci zůstali v době pandemie koronaviru podle ČUCR bez podpory státu. Nová vláda tak podle ní musí zajistit podmínky pro obnovu turismu a pomoci překlenout výpadek turistů ze zahraničí, kteří jsou pro mnoho regionů nenahraditelní.

Viceprezident ČUCR Jaromír Polášek dále upozornil, že cestovní ruch vůbec nebyl zahrnutý do Národního plánu obnovy, který má pomoci s oživením po pandemii. Mnoho dalších evropských zemí jako Španělsko, Maďarsko nebo Bulharsko mu naopak ve svých plánech věnují adekvátní pozornost, řekl. Podle ČUCR je třeba také zlepšit podporu financování investic v turismu formou poskytnutí bankovních záruk, bezúročných nebo dlouhodobých úvěrů. Výrazně změnit by se mělo nastavení podmínek pro čerpání fondů Evropské unie.

Legislativních změn musí podle ČUCR doznat mimo jiné zajištění cestovních kanceláří pro případ úpadku. Stát pojištění pro výkon činnosti cestovních kanceláří vyžaduje, pojišťovny ale vlivem pandemie nejsou ochotné je pojišťovat. Legislativně je nutné také vyřešení šedé ekonomiky u ubytování či průvodců tak, aby pro všechny fungovala jasná pravidla.

Propad cestovního ruchu loni kvůli pandemii a souvisejícím opatřením podle ČUCR přesáhl 161 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj přitom na podporu podle ní vyčlenilo jen 8,5 miliardy korun.

Související

Více souvisejících

cestování cestovní ruch

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy