Firmy se během krize přeorientovaly na okolní země, teď plánují expanzi

České malé a střední podniky se během pandemie koronaviru ve vývozu přeorientovaly na okolní země, nyní plánují expanzi na další trhy. Ukázal to exportní průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci se státní agenturou CzechTrade a ministerstvem průmyslu a obchodu.

Letos v květnu ho uskutečnila výzkumná agentura Ipsos na vzorku 300 firem, představený byl na dnešní tiskové konferenci. Do Evropské unie podle něj vyváží své zboží 97 procent dotazovaných společností.

"V souvislosti s minimalizací rizik a opatřeními proti pandemii došlo proti roku 2019 k poklesu oblastí i zemí, do kterých firmy v roce 2020 exportovaly. Skvělou zprávou z průzkumu však je, že firmy vyjádřily velkou chuť rozvíjet, ruku v ruce s rozvolňováním, exportní příležitosti. Celých 42 procent firem respondentů průzkumu vidí v době po pandemii příležitost v růstu na stávajících zahraničních trzích a hned třetina chce expandovat na nová teritoria," řekl dnes vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Za největší těžkosti spojené s exportem uváděly firmy rostoucí ceny a náklady. Hned 38 procent dotazovaných označilo za klíčový problém zvýšenou cenu dopravy, v těsném závěsu pak 35 procent zmínilo jako překážku vývozu rostoucí náklady na výrobu, konkrétně strmý růst cen surovin a materiálů. V důsledku toho může podle nich docházet i k odkládání zbytných investic, snaha zvládnout rostoucí náklady a překlenout cestovní omezení pak vedou ke zkracování dodavatelských řetězců.

"Kromě raketově rostoucích vstupních nákladů komplikuje situaci firem v České republice také nedostatek adekvátní pracovní síly ve výrobních podnicích. Nejvyšší poptávka českých podnikatelů je po nových obchodních kontaktech a příležitostech. Více příležitostí na trhu vidí zejména menší firmy, které se umí rychleji přizpůsobit novým podmínkám," uvedl dnes místopředseda AMSP ČR Evžen Reitschläger.

Generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal upozornil, že proti výzkumu v roce 2019 poklesl počet zemí, do kterých české firmy exportují. "Předloni 70 procent dotazovaných exportovalo do více než tří zemí, nyní je tento podíl 53 procent. Počet zemí, do kterých firmy exportují, závisí na obratu společnosti. S jeho nárůstem rovněž stoupá chuť exportovat na více zahraničních trhů. S tím je spojená i problematika kapacity, zdrojů a obchodního zázemí u nás i v exportní destinaci. Platí totiž, že s lokálním zastoupením šance na úspěch výrazně rostou," uvedl Doležal.

Pro opětovné nastartování českého exportu podle něj CzechTrade rozšířil paletu služeb, které českým firmám nabízí. Využít mohou například takzvané exportní inkubátory ve vzdálenějších destinacích, kde mohou po dobu půl roku využívat plně vybavené kancelářské prostory a použít místní adresu při registraci firmy, vývozní aliance pro menší podniky nebo službu Market Entry, díky níž lze velmi jednoduše zjistit konkrétní oborové informace v daném teritoriu.

CzechTrade je agentura pro podporu exportu. Funguje od roku 1997, spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Zahraniční kanceláře má v 57 zemích.

Související

Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 
Energetický regulační úřad

ERÚ vydal nové cenové rozhodnutí, které zohledňuje vládní pomoc firmám

Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal nové cenové rozhodnutí k regulovaným cenám elektřiny pro odběratele na hladinách vysokého a velmi vysokého napětí. Reagoval tak na dodatečnou dotaci na podporu energeticky náročných podniků ve výši 3,5 miliardy korun, o které rozhodla vláda. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. 

Více souvisejících

firmy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 39 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy