Havlíček nechce "pohřbít" předvánoční trh, pracuje se na třech variantách

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) nechce "pohřbít" předvánoční trh. Prodejny by mohly fungovat v určitém režimu, začne se to řešit od poloviny listopadu. Už nyní pracuje na různých scénářích uvolňování, které nenastane ze dne na den, ale v řádu dnů, možná týdnů. Havlíček to dnes řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě.

V polovině listopadu budou podle Havlíčka k dispozici relevantní čísla, podle kterých bude možné diskutovat nad uvolňováním vládních opatření.

"Už dneska pracujeme na různých scénářích. Scénáře předvánočního režimu - volnějšího, méně volnějšího až úplně restriktivního," řekl. V potaz se podle něj bude brát reprodukční faktor, tedy údaj, kolik lidí nakazí jeden nakažený, počet nakažených a obsazenost lůžek v nemocnicích. Podle vládního scénáře se počítá nejprve s otevřením škol, dodal Havlíček

Podle poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) by vláda měla předem deklarovat, při jakých číslech bude obchody otevírat. Po jasném plánu opozice i veřejnost podle něj volá od března. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že o uvolňování kabinet už diskutoval. Pokud to situace umožní, souhlasí s uvolněním restrikcí, ale nesmí se to přehnat, uvedl.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza v Partii později řekl, že připravili několik variant scénářů pro otevření a poskytli je ministerstvu průmyslu a obchodu a zdravotnictví. "Primárně je důležité, aby ministr zdravotnictví řekl, co jsou body, aby se aplikovaly jednotlivé scénáře. V tu chvíli se na to budou všichni umět připravit," řekl.

Aktuálně je to v letošní krizi podle něj poprvé, kdy vláda zkouší mít něco připravené v předstihu. "Zásadní rozhodnutí musí mít odvahu udělat ministr zdravotnictví a nesmí se nechat zatlačit do kouta, jako to bohužel opakovaně udělal (bývalý) ministr (zdravotnictví Adam) Vojtěch," doplnil.

V České republice platí od 22. října zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Obchody, které mají z vládního opatření výjimku, jako jsou potraviny, drogerie nebo optiky, mohou od středy fungovat maximálně do 19:59. V květinářství mohou v jeden čas nakupovat nanejvýš dva zákazníci. Povoleny nejsou trhy kromě prodeje potravin na farmářských trzích.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Miroslav Kalousek Vánoce Obchody Ekonomika vánoční trhy Tomáš Prouza (ekonom) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy